Половината от грoздето отива в сивия сектор
/ брой: 203
До 50% от гроздовата реколта ще се преработи "незнайно къде", т.е. в сивия сектор. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев пред БНР.
От няколко години има интерес от страна на италиaнци и румънци да изкупуват грозде от България, потвърди Коев изнесена пред медии по-рано информация. Той обаче успокои, че количествата, които те купуват, не са толкова големи, че то да изчезне от нашия пазар като суровина.
Красимир Коев посочи, че лозовите масиви в България са 600 хил. декара. Тази година се очаква среден добив от около 700 кг/дка, което прави 420 хил. тона.
Очаква се винарските предприятия да преработят и произведат вино между 250 хил. и 280 хил. тона грозде. Ежегодно между 100 хил. и 120 хил. т винено грозде отива за производство на ракии. Имаме ежегодно износ на продукция в размер на 20 хил. тона.
По 5 хил. лева на декар губят лозари заради заразен посадъчен материал, стана ясно още. "Имаме продукция, която се преработва за домашна консумация. По закон в България от 1 тон грозде е разрешено всеки да може да си произведе вино или ракия за домашна употреба. Т.е. остават едни 50 хил. тона, които се разпределят за производството на ракии в малките дестилерии и за домашна консумация. От тях вече кой е недобросъвестен и без регистрация продава и реализира - това вече не го коментираме", разясни Коев.
Спадът в износа на вино за Русия Красимир Коев обясни не с ембаргото, тъй като виното не е ембаргова стока, а с други комплексни фактори.
Той припомни, че 2014 г. беше с лоша реколта за лозарите. От друга страна, на експорта са попречили военните действия на територията на Украйна, която е основен транспортен коридор за изнасяните в Русия български стоки. Наложи се нашите винопроизводители да правят обходи, което оскъпява много тяхната продукция. Девалвацията на рублата също даде отражение, обясни Коев.