29 Ноември 2021понеделник02:45 ч.

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

Нараства евроскептицизмът у румънците

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 111

Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз (ДЕС), съобщи пред Полското радио зам-министърът на външните работи Павел Яблонски. "Без съмнение това е изход, който може да вкара европейската интеграция в правилната посока", каза той в отговор на въпрос, засягащ договора. "За необходимостта от реформиране на договора, за пренаписването му се заговори преди няколко години от лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински", припомни Яблонски. 

"Ние разбираме проблемите във функционирането на ЕС. Основният, с който се сблъскваме, е опитът да се разширят компетентността на институциите извън това, което е записано в договора. Европейските институции, поради новото тълкуване на правото, се опитват да включат в своите компетенции повече от това, което държавите-членки са им дали. Новият трактат би могъл да регулира това, ако ясно очертае обхвата на Съда на ЕС, забранявайки тълкуването на закона. Без съмнение трябва да обсъдим това, трябва да кажем, че днешното европейско законодателство не се спазва не от Полша или други страни, а от самите европейските институции", поясни зам-министърът.

"Ако днес европейските институции принудят Полша да действа в противоречие с нейната Конституция, което следва от присъдата на Съда на ЕС, полските съдилища трябва да игнорират или нарушават собствените си конституционни норми. Това би се превърнало в прецедент, който европейските институции биха използвали в бъдеще за подобен подход към други непримирими държави-членки, превръщайки ЕС в свръхдържава. Много отговорни политици разбират това", припомни Яблонски.

Конфликтът между Полша и ЕС за компетентността на европейските институции продължава от няколко години. Той започна с недоволството на Брюксел от реформата в полската съдебна система. През декември 2017 г. Европейската комисия започна процедура срещу Полша за отстраняване на нарушенията на европейското законодателство.

В края на миналата година Съветът на ЕС и Европейският парламент се договориха да въведат спазването на върховенството на закона като решаващ критерий при разпределението на бюджетните средства между членовете на общността. Става въпрос за всички средства от бюджета на ЕС, включително от Фонда за възстановяване на страните от ЕС след КОВИД-пандемията. Полша и Унгария, които редовно са критикувани от Брюксел относно оценката за спазването на върховенството на закона, се изказаха против предложението.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша потвърди несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над разпоредбите на конституцията на страната, след като разгледа искането на премиера Матеуш Моравецки.

Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и разговори за възможността Полша да бъде лишена от средства от европейските фондове.

Междувременно в Румъния се засилва евроскептицизмът. Над 2/3 от румънските граждани смятат, че тяхната страна трябва да защитава своите интереси, ако се сблъскат с правилата на ЕС, дори ако това би означавало напускане на Съюза, гласят резултатите от последното проучване по темата. То бе обхваща периода март-септември тази година.  Около 1/3 от анкетираните не смятат, че напускането на ЕС би засегнало националните интереси, съобщава "Юроактив".

През септември, например, 47% от анкетираните заявяват, че Румъния има полза от ЕС, докато през март показателят е бил 61% процента. Членството на Румъния в ЕС е оценено като вредно от 46% от анкетираните през септември, а през март числото е било 35% процента.

Изследванията показват, че безразличието към ЕС нараства сред румънците. Според проучване, проведено през март и юни 2021 г., съответно 64,2% и 64,8% от населението смята, че напускането на ЕС е справедлива цена за защита на националните интереси. Този процент нараства до 68,5% през септември.

Сред тези, които подкрепят излизането от ЕС, почти 60% казват, че това ще засегне румънските интереси, докато за 1/3 от анкетираните това не е така. Повечето респонденти обаче все още вярват, че Румъния е постигнала по-добро икономическо развитие в рамките на ЕС, въпреки че броят им е спаднал за три месеца от 62,9% на 57,8%.

През септември например 47% от анкетираните заявяват, че смятат, че Румъния има полза от присъединяването към ЕС, в сравнение с 61% през март. Членството на Румъния в ЕС е оценено като вредно от 46% от анкетираните през септември и 35% през март. /БГНЕС

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ