01 Юни 2020понеделник02:50 ч.

Няколко думи

Потъване по Борисовски

/ брой: 58

автор:Ева Костова

visibility 967

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Крилатата фраза на Илф и Петров пасва брилянтно на идеята на тандема Борисов-Горанов за спасяване на заетостта от коронавируса с прословутата формула 60 на 40. Или иначе казано - държавата дава от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване средствата за покриване на 60% от осигурителния доход на работника, а работодателят доплаща останалото до 100-те процента. Е, и това е по-добре от хич, би казал някой. Обаче управляващите забравят, че в момента във въпросния фонд има малко над 400 милиона лева. Пита се в задачата за какво по-напред ще стигнат те? Друг въпрос е, че така ще лъснат недъзи на осигурителната система, като например, че много хора са осигурени на минималната заплата или на минимален осигурителен праг. 

Разчети вече показаха, че въпросната мярка не е направена от голяма любов към пролетариата и запазване на заетостта, а към... защита на фиска. Защото, когато има заплати, има и данъци, и осигуровки върху тях, и постъпления в държавната хазна по тези пера. Тоест, като се тегли чертата, реалната помощ е много по-малка. В същото време всеки ден излизат нови регистрирани безработни.

Един от ключовите въпроси е какъв ще е обхватът на въпросната мярка. Първоначалните намерения на правителството бяха тя да се отнася най-вече до най-ударените, които се наложи да хлопнат кепенците заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев: търговията на дребно в моловете, хотели, ресторанти, транспорт, култура, спорт. И нито дума за индустрията, нито дума за това, че наши предприятия са като скачени съдове с европейски затворени вече предприятия, и то не само в Италия. Нито дума, че ударените сме всъщност всички.

След като нито синдикатите, нито работодателските организации дадоха благословията си за проекта в този вид, се заговори за разширяване на обхвата му. Независимо от това колко фирми биха се възползвали от формулата 60 на 40, остава голямото предизвикателство, че предприятия, които нямат никакви приходи, всъщност се задължават, ако преустановят дейността си, да изплащат пълния размер на възнагражденията.

А откъде ще вземат тези 40 процента? Логиката на премиера Бойко Борисов е, че в туризма, например, видите ли, имало "мазнинка", понеже кувертите за Коледа и Нова година били солени и съответно има събрани постъпления. Дори и да е логично първо да се използват резервите на предприятията, за да не уволняват хората си и така да покажат солидарност, после трябва да се погледне към държавата, която да предложи адекватни мерки за поне два-три месеца.

Което тук така и не се случва.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ