Повече зеленчуци и плодове и без пържено в детските градини
Повече пресни плодове и зеленчуци в дневното меню на детските градини предвижват промени в Наредбата за хранетето на малчуганите, качена в сайта на здравното ведомство. Категорично се забраняват пържените храни, както и торти, пасти, бонбони и всякакви ястия и закукси, съдържащи хидрогенирани мазнини. Ограничават се количествата сол и захар, които могат да бъдат добавяни в храните.
Айрянът трябва да е без сол, а конфитюрите - екстра качество. Изрично се посочва, че риба може да бъде предлагана, но е и морски дарове като миди, раци, калмари, октоподи и други.
С промените се намаляват калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден. Целта е да се намали честотата на свръхтеглото и затлъстяването.
Пак по същата причина консумацията на мазнини трябва да е в границите 25-35% от енергийната стойност на храната.
Поне по три вида пресни зеленчуци и плодове трябва да консумират децата всеки ден. Изрично е посочено, че те не могат да съдържат добавена захар и сол.
Вместо 100 процента натурални сокове се изисква соковете да са прясно изцедени или стерилизирани. Нектарите трябва да са без добавена захар и изкуствени подсладители.
Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета.
Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Ново изискване е месото и месните продукти да не са били замразени, а само охладени. И да са със съдържание на сол не повече от 1%. От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо.