13 Ноември 2019сряда01:56 ч.

Позиция, която прави чест на БСП

/ брой: 259

автор:Юрий Борисов

visibility 2073

С приемането на позиция относно проекта за Трансатлантическо споразумение между САЩ и ЕС БСП показва зрялост, която не е характерна за българската политика. Последната обича да нищи проблеми, които са на една педя от носа й, или пози, с които политици блестят в своето шоу величие. Споразумението (ТТIP) звучи скучно и абстрактно, трудно е за осмисляне, не опира "ножа до кокала" и едва ли ще развълнува масовия избирател.
В същото време ТТIP е апотеоз на днешния неолиберализъм и ако една лява партия няма отношение към него, означава, че е лява само на думи.
В досегашните си редакции споразумението се заканва да направи безсилни държавите пред претенциите на мегакорпорациите, да унищожи извоювани екологични и санитарни стандарти в Европа, да направи частната собственост единствен господар на живота ни и да вкара икономически по-слабия в още по-неизгодни позиции. След като Канада пострада жестоко от подобно споразумение със САЩ (NAFTA), какво остава за България.
Позицията е позиция. Сега БСП се изправя пред много сложна задача. Тя трябва да провокира силна обществена дискусия, да докаже, че това тежко, скучно и витиевато написано споразумение ще има съдбоносен ефект върху бъдещето на страната ни. БСП трябва енергично да се противопоставя на всякакви слагачески и лобистки опити да се ръкопляска на нещо от името на целия български народ, без този народ на практика да знае за какво става дума. 
Тази позиция не се появява от нищото. БСП има текстове по този въпрос и в конгресни и в предизборни свои документи. Което говори не само за зрялост, но и за последователност.
 

БСП: Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите

автор:Аида Паникян

visibility 56

/ брой: 218

Пенсиите ще са под прага на бедността

автор:Аида Паникян

visibility 87

/ брой: 218

Пак избраха Елен Герджиков за председател на СОС

автор:Деси Велева

visibility 59

/ брой: 218

Външната търговия остава на червено

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 218

Бонуси заменят коледните заплати

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 218

Напрежението в Близкия изток ескалира

автор:Дума

visibility 53

Ево Моралес напусна Боливия

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 218

Ново напрежение между Израел и Палестина

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 218

30 години след Десети ноември и пътят напред*

автор:Георги Пирински

visibility 82

/ брой: 218

Демокрацията на страха или защо "Времето (не) е наше!"

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 218

Граждани за Електорално Развитие на Бандитизма

автор:Юри Михалков

visibility 65

/ брой: 218

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 63

/ брой: 218

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ