20 Септември 2019петък18:08 ч.

Позиция, която прави чест на БСП

/ брой: 259

автор:Юрий Борисов

visibility 1990

С приемането на позиция относно проекта за Трансатлантическо споразумение между САЩ и ЕС БСП показва зрялост, която не е характерна за българската политика. Последната обича да нищи проблеми, които са на една педя от носа й, или пози, с които политици блестят в своето шоу величие. Споразумението (ТТIP) звучи скучно и абстрактно, трудно е за осмисляне, не опира "ножа до кокала" и едва ли ще развълнува масовия избирател.
В същото време ТТIP е апотеоз на днешния неолиберализъм и ако една лява партия няма отношение към него, означава, че е лява само на думи.
В досегашните си редакции споразумението се заканва да направи безсилни държавите пред претенциите на мегакорпорациите, да унищожи извоювани екологични и санитарни стандарти в Европа, да направи частната собственост единствен господар на живота ни и да вкара икономически по-слабия в още по-неизгодни позиции. След като Канада пострада жестоко от подобно споразумение със САЩ (NAFTA), какво остава за България.
Позицията е позиция. Сега БСП се изправя пред много сложна задача. Тя трябва да провокира силна обществена дискусия, да докаже, че това тежко, скучно и витиевато написано споразумение ще има съдбоносен ефект върху бъдещето на страната ни. БСП трябва енергично да се противопоставя на всякакви слагачески и лобистки опити да се ръкопляска на нещо от името на целия български народ, без този народ на практика да знае за какво става дума. 
Тази позиция не се появява от нищото. БСП има текстове по този въпрос и в конгресни и в предизборни свои документи. Което говори не само за зрялост, но и за последователност.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ