29 Май 2020петък02:13 ч.

Предизборни дни в Румъния

Социалното недоволство се изостря

/ брой: 253

автор:Васил Савов

visibility 1720

Нормално преди всеки вот социално-политическата обстановка да се изостря. Така и сега в северната ни съседка преди парламентарните избори на 11 декември двубоят управляващи-опозиция вдига градуса на напрежението. За това свидетелства и обявената тези дни стачка на медицинските служители. Близо 100 000 души от здравните заведения искат увеличение на заплатите и подобряване на трудовите условия. Протестите избухнаха, въпреки че в средата на годината министърът на финансите обяви увеличение на заплатите им с 10 процента. Недоволство предизвикват големите различия в заплатите. Един стажант-лекар например получава колкото чистачките. През последните години страната напуснаха хиляди лекари и медицински сестри. Медицинските услуги се влошиха.
Протестите на медицинските служители в началото на годината бяха организирани от Синдикалната федерация "Хипократ" и Федералната камара на медицинските синдикати. Сега начело застана Федерацията "Санитас". Синдикалните организации в здравеопазването имат различия, но това не пречи да атакуват правителството.
Към протестни действия през септември прибегнаха и селскостопанските труженици. В центъра на протеста бе насърчаването от правителството на продажбата на земя на чужди граждани. "Искаме си земята обратно", скандираха селяните. Те поставят и въпроса за национализация на земята.
Селскостопанската площ в Румъния се изчислява на 14,8 мил. хектара, от които 10 млн. хектара са обработваеми. Но 1/3 от тях вече е собственост на чужденци. При това предмет на продажба са плодородни земи в отделните области. Статистиката отчита спад на продажбата на продукцията от румънски производители поради увеличаването на вноса отвън. Неравностойната конкуренция обезлюдява селата. Вестник "Адевърул" посочи село, в което от 27 години няма раждаемост.
Предмет на покупко-продажба са и промишлени обекти. Енергийната система "Хунедоара" е пред фалит. Няма ги вече емблематичните румънски заводи "Тракторул", "Електропутео", "Вулкан". "Извършената трансформация показва, писа в. "Журналул", как румънската икономика се разви и на мястото на производството дойдоха консумацията и услугите". Търговията бе овладяна от чуждестранните молове.
Правителството се стреми да привлече чуждестранни инвестиции, за да насърчи икономическото развитие. Премиерът Дачян Чолош изтъкна пред парламента някои икономически показатели през изминалия период на тази година. Икономическият ръст през първото полугодие на т.г. в сравнение със същия период на м.г. е нараснал с 5,2%, броят на заетите се е увеличил със 152 000 души, заплатите са увеличени с 12 процента. Загубеното трудно се възстановява...
Вътрешните проблеми са предмет на оживени спорове в политическите дискусии. Бяха преодолени споровете за датата на предстоящите избори. Управляващи и опозиция обсъждат въпроса за бъдещото правителство след изборите. Социалдемократите критикуват премиера, който се ползва с подкрепата на дясната Националлиберална партия (НЛП). Чолош е безпартиен, но националлибералите го канят да оглави партията и да стане министър-председател. Лансира се и предположение, че президентът Йоханис, поради влиянието на социалдемократите, може да прибегне към съставяне на коалиционно правителство на двете партии. Вотът ще покаже.
 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ