15 Август 2020събота13:25 ч.

Предлагат да не се взима книжката, ако нямаш застраховка

Брашът е против смекчаването на санкциите при липса на "Гражданска отговорност"

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 255

Да отпадне мярката за временно отнемане на шофьорската книжка при липса на сключена застраховка "Гражданска отговорност". Това се предвижда в правителствен законопроект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. Идеята е да отпаднат мерките за временно отнемане на шофьорската книжка на водач без задължителната застраховка и временно спиране от движение на транспортното средство до момента на нейното сключване. 

Застрахователите са твърдо против опитите на МВР да се разтовари от контрола върху задължителната застраховка. "В резултат се създава възможност за движение по пътищата на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите" с всички тежки последици от това", пише в становище на Асоциацията на българските застрахователи. От мотивите към законопроекта не става ясно каква е целта на премахване на част от най-сериозните санкции за шофиране на автомобил без застраховка.

Напълно разбираме нуждата от намаляване на административната тежест за служителите на МВР, но считаме, че това не следва да става за сметка на санкциите и принудителните административни мерки, посочват застрахователите. Те се опасяват, че промяната неизбежно ще снижи обхвата на задължителната застраховка, който е над 95%, и отново ще създаде проблеми за сектора, който и без това изобилства от такива.

Според застрахователите предложението е неразбираемо, при положение че България е сред страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС. От бранша смятат, че контролът върху сключването на "Гражданска отговорност" не само не трябва да намалява, но трябва да се засили. Те имат принципно положително становище от Националното ТОЛ управление за внедряване на техническа възможност за автоматичен технически контрол на автомобилите за валидна застраховка. Ако това се случи, мярката вероятно по естествен път ще облекчи работата на "Пътна полиция".

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ