04 Март 2021четвъртък19:59 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Валентин НИКОЛОВ

Прекратиха сделките за студен резерв

Фонд ще покрива лихвите по кредити за енергийна ефективност

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 824

С промени в Закона за енергетиката парламентът окончателно прекрати възможността за сделки за студения резерв. Скандалите около студения резерв избухнаха миналото лято. Тогава се разбра, че ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган, получава милиони от държавата без търг или конкурс, само за да поддържа готовност за производството на ток в кризисна ситуация. 

Вместо студения резерв се въвеждат услуги, предоставяни от Електроенергийния системен оператор, сред които и т.нар. топъл резерв. На свободния пазар на ток излизат и всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават, решиха депутатите. Промяната ще засегне около 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата. Друга промяна отменя задължението на зелените мощности, които влизат в експлоатация от тази година, да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система 5% от оборота. Това се прави с цел да се насърчат инвестициите в зелени мощности. 

С промените в закона се дава право  на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да поеме лихвите по заеми за енергийна ефективност. Така фондът разширява своя обхват на финансиране. Средствата ще могат да бъдат ползвани от всички граждани, стига да отгoварят на условията, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Със законови промени се задължават електроразпределителните дружества да изписват във фактурите, които изпращат на своите клиенти, и товаровия профил, който те ще получат. Това означава, че всеки потребител на електрическа енергия в България, след като вече има изградена пратформа в КЕВР, ще може да си избере по-информирано и по-лесно доставчник на електрическа енергия. По време на разглеждането на законопроекта Рамадан Аталай от ДПС оттегли повечето си предложения, който бяха отхвърлени и от енергийната комисия, сред които и предложението НЕК вече да не изпълнява ролята на обществен доставчик.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 180

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 171

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ