20 Април 2024събота11:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Препоръчват репичката за мезе на шампанското

Да пиеш пенливо вино от неподходяща чаша е все едно да слушаш музика с тапи за уши, категорични са експерти

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 649

Мезето, което подхожда най-добре към чаша от най-хубавото шампанско, е скромната репичка, твърдят експерти, цитирани от АФП. Забравете хайвера от белуга, гъшия дроб, пушената сьомга или градинската овесарка - мъничката птица, при консумацията на която френските гастрономи поставят салфетка над главите си, за да се насладят до последната секунда на уникалния й аромат. Препоръката да се консумира репичка с чаша пенливо вино е отправена от знаменития френски химик и сомелиер Жак Пюисе. 93-годишният специалист прекара последния половин век в проучване коя храна е най-подходяща към различните питиета.

А управителят на прочутата къща за шампанско Деламот - Дидие Дюпон, е толкова убеден във валидността на съветите на Пюисе, че се е превърнал в ревностен почитател на кореноплодния зеленчук. Но това не е всичко. Той дори отглежда в градината си репички, за да може да ги хапва, когато пие шампанско. "Те притежават всички необходими качества за перфектен вкус, не струват нищо и не ви правят дебели", добавя Дюпон, докато води онлайн дегустация на шампанско - една от многото, които процъфтяват след избухването на пандемията от коронавирус.

Докато продажбите на пенливото вино се сринаха с цели 80% по време на карантината - без празнични сбирки, обикновено свързвани с напитката - подобно на други производители, Дюпон поддържа връзка с клиентите си благодарение на новите технологии. Бутилките се изпращат предварително с кодове за достъп за виртуална дегустация и съвети при каква температура трябва да се сервира виното и с какво мезе.

Темата за правилната чаша за сервиране на пенливото вино винаги дълбоко разделя мненията, разкри още Дюпон. И добави: "Самият аз съм както срещу високата, тънка като флейта, така и срещу широката, разлята чаша." Според експерта никоя чаша не може да победи чашата за шампанско във форма на лале. Други специалисти споделят, че да пиеш шампанско от неподходяща чаша е все едно да слушаш музика с тапи за уши.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ