01 Октомври 2020четвъртък01:35 ч.

Преселение на Марс - фантазията става реалност?

В грандиозния проект изненадващо се включва нов участник - непредвиден от никого, но чудовищно богат: Обединените арабски емирства

/ брой: 221

автор:Богдан Иванов

visibility 2083

Специалисти по демография дават прогноза, че през 2050 г. населението на света ще бъде 9,7 млрд. души, а през 2100 г. - 11 милиарда!
Къде ще се дене толкова народ, още повече, че поради огромното замърсяване е възможно рязко да се повиши равнището на океаните, а температурите да стигнат 75-77 градуса на сянка?! И как ще се изхранва този народ?
Едно от възможните решения е преселение на Марс след време, обаче преди това науката трябва да реши множество сложни проблеми, защото:

- Човек без скафандър умира на Марс за няколко секунди - от измръзване и от задушаване;
- Там въздухът е отровен, той съдържа над 95 процента въглероден диоксид и само 0,13 на сто кислород;
- Налягането е много ниско - като в земната атмосфера на височина 38 км;
- Температурата е от минус 63 градуса до минус 140;
- Радиацията е убийствена за незащитен човек...

Всички тези предизвикателства трябва да бъдат преодолени, има много интересни предложения как да стане това, включително чрез ядрен взрив, който да създаде атмосфера, подобна на земната. Така би могло да се произведе кислород и щом условията се подобрят, да започне отглеждането на растителна храна в марсианска среда. Стане ли това, разселването на човечеството може да започне. А като се вземе предвид, че времето лети като стрела и 2050-2100 г. ще дойдат много скоро, няма нито минута за помайване...   
Вече е започнало съревнование между най-могъщите държави на света коя първа ще изпрати хора на Марс: руснаците посочват 2020 г. като възможна за усвояване на Луната, а 2035 г. - на Марс; Европейската космическа агенция споделя такава програма; американците скъсяват срока - те предвиждат полетът да бъде осъществен около 2030 г.; голямата изненада в надпреварата засега са китайците - те се стремят през 2025 г. да бъдат на Марс! Не следва да забравяме Индия и Япония.
Само че най-неочаквано в грандиозния проект, смятан от мнозина все още за фантастика, се намесва нов участник - непредвиден в никакви планове, но... чудовищно богат: Обединените арабски емирства! Преди броени дни те смаяха света, като обявиха, че започват строителството на марсиански град... в пустинята - сензационна новина, която не получи сякаш нужното внимание!
Начело стоят Дубай и Абу Даби. Двете малки държави нямат своя мощна научна база, но са в състояние да привлекат с парите си най-прочутите изследователи в света и да ги поканят "на гости" в град Марс.         
Всъщност учените ще живеят тук сякаш са на Марс, ще правят експерименти в лабораториите, ще произвеждат храна, вода, енергия и всичко необходимо за нормален живот, както и нови технологии за колонизирането на Марс.
Макар и построен на Земята, градът ще трябва да издържи на суровите климатични условия на Червената планета. Но какво представлява той?
Проектирането е поверено на знаменития датски архитект Бярке Ингелс и специалистите, които първи са го видели в завършен вид, казват, че е смайващо добър. Представлява няколко свързани помежду си купола и вътре - по-големи и по-малки сгради, лаборатории, жилищни помещения, зони за деца, които да засилят интереса им към Космоса, музей за постиженията на световната космонавтика.
Градът Марс ще заема площ от 177 000 кв. м и ще струва 136 мил. долара. Куполите и стените на сградите ще бъдат изработени на 3Д принтер с пясък от пустинята.
Дубай (територия 4144 кв. км, население 2,85 мил. души) е световна изненада с бързия си напредък във високите технологии и в идеите си за развитие на човечеството през следващите десетилетия и столетия. Неслучайно казват, че милионите туристи, които идват в страната, ще наемат летящи таксита, за да отидат в пустинята и да разгледат града Марс.
Той ще бъде едно от новите чудеса на Дубай - нека вземем предвид и знаменитата кула Бурж Халифа с нейните 828 м - най-високата сграда в света, трите най-големи в света изкуствени острова, фонтанът с височина на струите 150 м до Бурж Халифа, един от най-големите аквариуми в света, покритият курорт "Ски Дубай", голям колкото три футболни игрища...
Обединените арабски емирства си поставят за цел до края на века да колонизират Марс, а град Марс на Марс да бъде изграден до 2117 г. Само че е много вероятно един смайващ с проектите си за бъдещето инженер, изобретател, бизнесмен, инвеститор и главното - милиардер, Илон Мъск, още през 2022 г. да изпрати своя ракета към Марс, а от 2024 г. да започне заселването му. Възможно ли е това?
Руснаците не крият програмата "Земя-Марс". Тя трябва да бъде реализирана на три етапа: създаване на ракетно-космически комплекс, чиято функционалност да се провери чрез полет до окололунна орбита и връщане на околоземна; пилотиран полет до околомарсианска орбита; пилотиран полет до Марс с кацане на планетата.
Програма, която изглежда много разумна и постижима.
Накрая нещо малко известно: знаменитият немски конструктор в ракетостроенето Вернер фон Браун, на работа в САЩ след края на Втората световна война, е направил много подробен план за покоряване на Марс, който постоянно подобрявал. Вернер фон Браун предвиждал на ракетата "Сатурн-5", с която американците стигнаха Луната, да се монтира трета степен с атомно гориво. После с нея да се направят 6-7 полета до околоземна орбита, където да се пренесе всичко необходимо за сглобяване на космическия кораб, насочен към Марс.
Ричард Никсън не сложил параф "Да!" на проекта, заради огромните разходи по това време за Виетнамската война. Ако обаче той бе утвърдил проекта, смята се, че би било възможно човек да стъпи на Марс още през 1982 г.!
Станалото - станало, както се казва. Нека се надяваме великата идея най-после да бъде осъществена в близко бъдеще.


Град МарсМоже би така ще изглеждат първите стъпки на една бъдеща експедиция до Марс

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ