30 Октомври 2020петък10:12 ч.

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 424

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с искането на Съюза на съдиите (ССБ) за отстраняване на Иван Гешев. Държавният глава изрази надежда, че с общи усилия почтените български прокурори ще получат шанс да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Съюзът на съдиите се обърна преди ден с поименни писма до всички членове на Висшия съдебен съвет и ге призова да обсъдят процедура за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Съдиите се мотивират с 6 факта, първият от които е нарушеното изискване магистратите да са политически неутрални - според тях с многобройните си изказвания Гешев често си позволява да прави недопустими политически оценки. Разпространяването на записи и доказателства, създаването на "паравоенно образувание" - Бюро за защита на свидетели към главния прокурор, са друга част от мотивите на съдиите. ССБ е категоричен, че има заплаха за фундаментите на правовата държава, която изисква реакцията на съвета. "За да не допуснем съмнението, че ВСС не изпълнява конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор и така се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, предлагаме да извършите задълбочена проверка на изложените по-горе факти", призова организацията.

Президентът коментира и евродоклада за върховенството на закона. Според него продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала си в борбата срещу корупцията.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ