20 Януари 2021сряда02:38 ч.

снимка Михаела Катеринска

Президентът очаква ефективно правителство в полза на гражданите

Предложенията по Плана за развитие и устойчивост на България от "Дондуков" 2 предвиждат младежки образователен комплекс, геотермални централи и ВЕЦ на Дунав

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 725

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на неговите предложения по Проекта на План за възстановяване и устойчивост на България. Предложенията са разработени в пряко сътрудничество с експерти в съответните области.

Трябва да имаме ясни принципи и цели, които да ни водят към прозрачно разходване на средствата, подчерта държавният глава. "Каквито и социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, докато не се смени моделът на управление, не се установи граждански контрол върху работата на правителството, докато не се укрепи държавността и не се пресече злоупотребата както с национални, така и с европейски средства, каза държавният глава. Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по съответните проекти, ние ще сме успели да въведем съответните конституционни, законови и организационни и други промени, но няма да имаме технологичните инструменти, смята президентът.

"Ако човешкият живот наистина е ценност, трябва да имаме такава система, която да позволява постоянен мониторинг върху всички фактори. Да насочим по-голямо внимание върху ранната диагностика и превенцията в здравеопазването. Образованието трябва да стане стратегическа национална цел, не само образованието в училище, но и всички извънкласни дейности", подчерта Радев. Той добави, че, за да бъдем спокойни за бъдещето, трябва да решим фундаменталния въпрос за съхраняването на енергията и да инвестираме много повече във водещи технологии и в развитието на човешкия фактор.

Президентът бе категоричен, че Планът за възстановяване и устойчивост на България не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Радев отказа да даде оценка на плана на правителството, защото споделя както положителните оценки, така и дадените досега критики като нерационалното разпределение на средствата. 

Едно от предложенията е за изграждане на Многофункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации. Според Радев за изграждането му ще са необходими около 32 млн. лв. 

Представени бяха и два проекта за пълноценно използване на енергията - за изграждане на геотермални централи и за ВЕЦ на река Дунав. Предвижда се още създаване на Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност, както и на система на спешна медицинска помощ по въздуха.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ