22 Юни 2021вторник01:37 ч.

Читалище "Просвета 1914"

Места

Приказката Странджа няма край...

Стига само да пийнете водица от Големия врис в Малко Търново

/ брой: 6

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2674

Всеки има по една романтична мечта, навяваща спомени от младежките години. Моята е свързана с Малко Търново и Странджа. В началото на 1980-те се роди от най-високото място партийно решение за Странджанско-Сакарския край. Предлагаха се много добри условия за хора, които желаят да се преселят в този приказен кът от България. Като младо семейство бяхме изправени пред новия ни общ път - известно време обмисляхме идеята да го започнем от Странджа. Но животът и работата ни грабнаха и като градски чеда, които никога не бяхме живели извън София, така и не стигнахме до осъществяването й... 

За любителите на историята и красотите на България, това винаги ще бъде едно от най-привлекателните кътчета на страната. Пребродила съм всички наши планини - всяка очарова с нещо свое и неповторимо. Странджа е най-мистичната от тях - мека, уютна и безкрайно жива като вечнозелената зеленика, която у нас вирее единствено там. Природният парк "Странджа" със своите 1161 кв. км е най-голямата защитена територия в България, с изключително красива и богата флора и фауна. Всяко местенце в тази планина е облъхнато от легенди и история. Множество ценни археологически находки са свързани с траките - долмени, некрополи, гробници, древни светилища... Там е и люлката на нестинарството - в предишни текстове съм разказвала за селата Кости и Българи, за етнографския резерват с. Бръшлян, както и за Ахтопол, където планината слиза до Черно море. В Странджа са родени много смели войводи и революционери.

Обиколката на Малко Търново може да започне от площада - със снимка при, казано по модерному, инсталацията, изобразяваща нестинарския ритуал. Наблизо е Туристическият информационен център, в който ще ви упътят как да откриете всичко интересно в града и околностите. За преходите из планината по-добре да наемете водач - той най-сигурно ще ви преведе през дебрите й, а някои от обектите се намират в самата гранична зона, за която си има правила. Вашият гид ще ви покаже и разкаже за историческите места, природните феномени и развихрящи въображението местни легенди и предания. Не забравяйте на тръгване да си налеете прясна водица от Големия врис - масивна каменна чешма с три чучура, един от символите на града.

В Малко Търново има две християнски църкви. Най-ранните данни за православния храм "Успение Богородично" са от 1754 г., в сегашния си вид е от 1830 г., а оттогава е бил преизграждан три пъти. През 1932 г. вместо старата дървена камбанария е издигната нова, висока и монолитна. Другата църква е източнокатолическата "Света Троица", завършена през 1931 г. и осветена през 1936 г., но още от 1860-1861 г. в града е имало католическа общност, свещеници и параклис. И в двата храма се пазят изключително ценни икони, утвар и други предмети. Благодарение на усилията на православната и католическата църква, българското население в Малкотърновско и Странджа е било спасено от погърчване и потурчване, свидетелстват исторически архиви.

В центъра са паметниците на детския писател и учител Стоян Русев, известен като Дядо Благо - един от основателите на Съюза на българските писатели, и на комунистическия деятел Георги Сталев Москов, участник в Илинденско-Преображенското и в Септемврийското въстание (1923). На площада е и сградата на читалище "Просвета 1914" - то продължава своята мисия за културното обогатяване и духовно издигане на жителите на града, за приобщаването на младите хора към самодейните състави, школи, клубове и занаятчийски работилници.

Най-привлекателни за любознателните туристи са музеите, които съхраняват паметта за древната история, за традициите, личностите и събитията през вековете, откакто селището съществува - от края на ХVI и началото на ХVII в., а и още по-далеч - от времената на траките. Четири възрожденски къщи са обединени под шапката Музеен комплекс Странджа. Историческият музей "Проф. Александър Фол" представя археологически, епиграфски паметници, иконна живопис, оръжия и др. Специална изложба е посветена на видния историк, филолог и траколог, откривател на много от археологическите паметници в района. В околното пространство е поставен паметник с неговия лик и надпис "На проф. Александър Фол. Странджа е планината на вечното завръщане". В раздела "Нематериално културно наследство" са показани нестинарството, Белият кукер (типичен местен обичай), параклиси и светци, които са на особена почит в този край. Там може да се гледат филми за нестинарите, кукерските игри и бежанците от Източна Тракия. Етнографска експозиция (ХVIII-ХХ в.) с предмети от бита, оръдия на труда, занаятчийски принадлежности, образци на килимарството и мутафчийското изкуство е подредена в реставрираната родна къща на кап. Стамат Икономов, един от идеолозите на Илинденско-Преображенското въстание. Удивително място, в което малки и големи може да прекарат часове, е интерактивната Природна сбирка. В нея по атрактивен начин се запознаваме с автентичните звуци на нощната странджанска гора, научаваме езика на птиците и животните, които я населяват, както и да различаваме техните следи, опознаваме билките от скъпоценната природна аптека и т.н.

Много посещавано и тачено място е Петрова нива - на 20 км от Малко Търново; всяка година през август тракийците се събират край паметника, за да почетат подвига на участниците в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Местността Мишкова нива, където е открито най-древното светилище на траките в Странджа, примамва любителите на археологията. В близост - под връх Градище, се смята, че се намира гробницата на богинята Бастет. Куполната гробница Пропада - на 3-4 км от града, датирана вероятно от IV-I в. пр. Хр., е великолепен образец на тракийската култова архитектура.

В Странджа вечно ще се завръщаме...

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ