12 Май 2021сряда12:28 ч.

Принос към незабравата

Нова книга за сподвижника на Гоце Делчев - Атанас С. Даскалов

/ брой: 52

автор:Бойка Асиова

visibility 2430

Таско Врански. Серски войвода. Това е едно от многото имена на тази личност. Изписано е на скромния паметник, издигнат от неговите земляци в центъра на родното му село Враня, Мелнишко. С книгата "Таско Войвода" Атанас Кременлиев е успял да извади от незнанието образа на този малко познат войвода на ВМОРО, любимец на народа, ръководител в Серския революционен окръг. Освен вкус към истинските стойности от миналото авторът очевидно изпитва симпатии към героя на своя историко-документален очерк Атанас Спасов Даскалов (1878-1923). А симпатиите често съдържат енергията, която движи изследователя към целта.
Атанас Кременлиев се е хванал за якото, усукано, цялото на възли въже на националноосвободителните борби на Македония и е открил в него тънката до скъсване нишчица на Таската Серски. Малко по малко, последователно и с инатливо съзнание, че това е потребно за поколенията, Кременлиев е изровил свидетелства за Войводата. Наистина оскъдни - по причина на случайни обстоятелства или от скромност на лицето. Или и по двете. Дали от пожълтяла фотография, дали спомен от изпята на селски събор песен, писмо на дъното на нечий стар сандък, документи от дебрите на Централния държавен архив и в музейни сбирки, краеведчески трудове на местни патриоти, писма, вестникарски изрезки... 
Чертица по чертица изследователят е изписал фигурата на Таската Серски. Този мъж е един от най-близките до сърцето на Гоце Делчев поради своята преданост, скромност, вярност. При обиколките на Гоце из Серско Таско неотлъчно е с него. Неговият лик е и на фотографията в пещерата Капе в Алиботуш. Тази е снимката, която за последно запечатва жив апостола на национално-освободителната революция в Македония. Тук през пролетта на 1903 г. събира сподвижниците си, за да решат готови ли са за въстание. Оттук Гоце тръгва към смъртта. В село Баница, където загива в сражение с турския аскер, Таската пак е до своя Бог. За да остане жив и до края на живота да носи горестта в сърцето си, че не е могъл да предпази от гибел своя Бог.
През 1906 г. като войводи на чети в Серския революционен окръг Таската и Михаил Чаков разкопават гроба на Гоце Делчев в село Баница, близо до черквата "Св. Димитър". Изваждат костите на свидния син на България. Така ги предпазват от поругание и ги съхраняват за поколенията. Библейската история на тези свети мощи любознателният читател може да разбере, ако разлисти и страниците на това документално изследване, подробно съхранено в трудовете на Христофор Тзавелла.
Към двата паметника на революционера Атанас Спасов Даскалов от село Враня - гранитния му бюст в родното село и народните песни за него, Атанас Кременлиев прибавя и своята книга "Таско Войвода". Една стабилна опора за незабравата на светли имена от славно минало.

Заложиха 20 млрд. лв. нов дълг

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 89

Масово убийство в руско училище

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 89

Извънреден форум на ЕС за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 89

Унгария наложи вето на ЕС за Китай

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 89

Кратки новини

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 89

Пак ще "пляскаме" Русия

автор:Велиана Христова

visibility 386

/ брой: 89

Култура в локдаун

автор:Лозан Такев

visibility 231

/ брой: 89

Защо сме в изолация

автор:Юри Михалков

visibility 297

/ брой: 89

Ново Време

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ