29 Март 2020неделя00:49 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Принос към незабравата

Нова книга за сподвижника на Гоце Делчев - Атанас С. Даскалов

/ брой: 52

автор:Бойка Асиова

visibility 2070

Таско Врански. Серски войвода. Това е едно от многото имена на тази личност. Изписано е на скромния паметник, издигнат от неговите земляци в центъра на родното му село Враня, Мелнишко. С книгата "Таско Войвода" Атанас Кременлиев е успял да извади от незнанието образа на този малко познат войвода на ВМОРО, любимец на народа, ръководител в Серския революционен окръг. Освен вкус към истинските стойности от миналото авторът очевидно изпитва симпатии към героя на своя историко-документален очерк Атанас Спасов Даскалов (1878-1923). А симпатиите често съдържат енергията, която движи изследователя към целта.
Атанас Кременлиев се е хванал за якото, усукано, цялото на възли въже на националноосвободителните борби на Македония и е открил в него тънката до скъсване нишчица на Таската Серски. Малко по малко, последователно и с инатливо съзнание, че това е потребно за поколенията, Кременлиев е изровил свидетелства за Войводата. Наистина оскъдни - по причина на случайни обстоятелства или от скромност на лицето. Или и по двете. Дали от пожълтяла фотография, дали спомен от изпята на селски събор песен, писмо на дъното на нечий стар сандък, документи от дебрите на Централния държавен архив и в музейни сбирки, краеведчески трудове на местни патриоти, писма, вестникарски изрезки... 
Чертица по чертица изследователят е изписал фигурата на Таската Серски. Този мъж е един от най-близките до сърцето на Гоце Делчев поради своята преданост, скромност, вярност. При обиколките на Гоце из Серско Таско неотлъчно е с него. Неговият лик е и на фотографията в пещерата Капе в Алиботуш. Тази е снимката, която за последно запечатва жив апостола на национално-освободителната революция в Македония. Тук през пролетта на 1903 г. събира сподвижниците си, за да решат готови ли са за въстание. Оттук Гоце тръгва към смъртта. В село Баница, където загива в сражение с турския аскер, Таската пак е до своя Бог. За да остане жив и до края на живота да носи горестта в сърцето си, че не е могъл да предпази от гибел своя Бог.
През 1906 г. като войводи на чети в Серския революционен окръг Таската и Михаил Чаков разкопават гроба на Гоце Делчев в село Баница, близо до черквата "Св. Димитър". Изваждат костите на свидния син на България. Така ги предпазват от поругание и ги съхраняват за поколенията. Библейската история на тези свети мощи любознателният читател може да разбере, ако разлисти и страниците на това документално изследване, подробно съхранено в трудовете на Христофор Тзавелла.
Към двата паметника на революционера Атанас Спасов Даскалов от село Враня - гранитния му бюст в родното село и народните песни за него, Атанас Кременлиев прибавя и своята книга "Таско Войвода". Една стабилна опора за незабравата на светли имена от славно минало.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ