20 Септември 2020неделя08:49 ч.

Принос към незабравата

Нова книга за сподвижника на Гоце Делчев - Атанас С. Даскалов

/ брой: 52

автор:Бойка Асиова

visibility 2357

Таско Врански. Серски войвода. Това е едно от многото имена на тази личност. Изписано е на скромния паметник, издигнат от неговите земляци в центъра на родното му село Враня, Мелнишко. С книгата "Таско Войвода" Атанас Кременлиев е успял да извади от незнанието образа на този малко познат войвода на ВМОРО, любимец на народа, ръководител в Серския революционен окръг. Освен вкус към истинските стойности от миналото авторът очевидно изпитва симпатии към героя на своя историко-документален очерк Атанас Спасов Даскалов (1878-1923). А симпатиите често съдържат енергията, която движи изследователя към целта.
Атанас Кременлиев се е хванал за якото, усукано, цялото на възли въже на националноосвободителните борби на Македония и е открил в него тънката до скъсване нишчица на Таската Серски. Малко по малко, последователно и с инатливо съзнание, че това е потребно за поколенията, Кременлиев е изровил свидетелства за Войводата. Наистина оскъдни - по причина на случайни обстоятелства или от скромност на лицето. Или и по двете. Дали от пожълтяла фотография, дали спомен от изпята на селски събор песен, писмо на дъното на нечий стар сандък, документи от дебрите на Централния държавен архив и в музейни сбирки, краеведчески трудове на местни патриоти, писма, вестникарски изрезки... 
Чертица по чертица изследователят е изписал фигурата на Таската Серски. Този мъж е един от най-близките до сърцето на Гоце Делчев поради своята преданост, скромност, вярност. При обиколките на Гоце из Серско Таско неотлъчно е с него. Неговият лик е и на фотографията в пещерата Капе в Алиботуш. Тази е снимката, която за последно запечатва жив апостола на национално-освободителната революция в Македония. Тук през пролетта на 1903 г. събира сподвижниците си, за да решат готови ли са за въстание. Оттук Гоце тръгва към смъртта. В село Баница, където загива в сражение с турския аскер, Таската пак е до своя Бог. За да остане жив и до края на живота да носи горестта в сърцето си, че не е могъл да предпази от гибел своя Бог.
През 1906 г. като войводи на чети в Серския революционен окръг Таската и Михаил Чаков разкопават гроба на Гоце Делчев в село Баница, близо до черквата "Св. Димитър". Изваждат костите на свидния син на България. Така ги предпазват от поругание и ги съхраняват за поколенията. Библейската история на тези свети мощи любознателният читател може да разбере, ако разлисти и страниците на това документално изследване, подробно съхранено в трудовете на Христофор Тзавелла.
Към двата паметника на революционера Атанас Спасов Даскалов от село Враня - гранитния му бюст в родното село и народните песни за него, Атанас Кременлиев прибавя и своята книга "Таско Войвода". Една стабилна опора за незабравата на светли имена от славно минало.

Жълт код за бурно вълнение е в сила за област Бургас

автор:Дума

visibility 1

Тир се запали на АМ „Тракия”

автор:Дума

visibility 45

86 са новите случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 45

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 452

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 944

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 477

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 792

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ