19 Септември 2021неделя02:40 ч.

"Принципната" Европа

/ брой: 177

автор:Алберт Аврамов

visibility 1753

Лесно им беше на политическите елити на големите и икономически силни страни от ЕС да прокламират позитивните нюанси, социалните ползи и дори всеобщото благоденствие за всички европейци от обединяването на Европа. До голяма степен те все пак бяха честни - предупреждаваха, че трудности, естествено, ще има, и че не навсякъде ефектът от всеобщото обединение ще настъпи в осезаемо бързи срокове.
От многото фактори, които се изпречиха на пътя към реалната интеграция в европейското пространство, може би на първо място беше преодоляването на условието за свободното придвижване на капитали, финансови ресурси, инвестиционни проекти и, разбира се, на човешки ресурси. Иначе казано - на потенциална работна ръка, от която в условията на "възвишените" пазарни механизми стара и богата Европа все повече имаше нужда. Това се случи!
"Ловът" на кадри означаваше на първо място, да се привлекат висококвалифицираните източноевропейски специалисти - тези, които така или иначе имаха натрупан голям научен и практически опит. И за чиято подготовка парите бяха дали същите източноевропйски страни. И това се случи.
Последва "ловът на територии", на територии финансови, производствени, инвестиционни (у нас предимно под формата на търговски и бизнес центрове, вериги от магазини, бутици, туристическа индустрия и т.н.). Това също стана!
Световната икономическа криза срина част от усилията за продължаването на интеграционните процеси в общността. "Гастарбайтерите", предимно от България и Румъния, започнаха закономерно да се прибират, "придвижвайки се свободно" от благодетелната Западна Европа. Защото вече не бяха нужни, превърнаха се във воденичен камък за европейските икономики. И на този фон във всеевропейска беда се превърна трайното присъствие в Европа на представители на българската и румънската ромска общност. Как, ако не като цинично, може да се определи становището на френския държавен секретар Пиер Льолуш, според когото присъединяването на България и Румъния към ЕС е довело до наплив на роми във Франция, което пък станало причина за силно нарастване на престъпността.
Обхванатата от криза Европа намери реалната изкупителна жертва - ромите, които вършели престъпления. Разбира се, законът си е закон и неспазването му води до наказание. Но да обвиняваш България заради нежеланието на някои етнически слоеве да се впишат в съвременния живот е повече от странно. Защото обещаваните фондове, помощи, програми, идеи и потенциални възможности останаха почти само празни думи от празни по съдържание "европейски принципи". Защото едно е да организираш шумни информационни кампании за милиони евро, а съвсем друго е да подпомогнеш с дела и пари страните с масираното ромско присъствие. Нещо повече - именно обединена Европа допуска и почти мълчаливо отминава ксенофобските настроения и прояви на явна дискриминация, жертва на които са, разбира се, ромите, тръгнали към хипотетичното европейско Елдорадо.
Всъщност проблемите с ромските общности няма как да се решат от две изоставащи икономики като румънската и българската. Нужни са десетилетия от бъдещето, в които обединената Европа ще трябва да осмисля политиката си към изоставащите си страни членки. Но вече без фарисейство и демагогия. А ромите ще си ги приемем обратно, защото са част от народа ни, която трябва все пак да се интегрира някъде. Но нека "европейците" поне да спрат да ни поучават.


 
 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ