09 Август 2020неделя10:53 ч.

Приспивна песен

/ брой: 110

автор:Ева Костова

visibility 278

Социалният министър Деница Сачева намери вълшебната формула, с която да успива и шефа си премиер, и обществото, че безработицата заради коронакризата не е чак толкова страшна. Тази формула е следната - щом бройката на регистрираните в бюрата по труда мине определена психологическа граница и застрашително се увеличи, от тях веднага се вадят започналите работа. От 3 февруари насам националната статистика, ползвайки данните на Агенцията по заетостта, представя ежеседмично картината за пазара на труда в специална рубрика КОВИД-19. Новорегистрираните безработни от 3 февруари до 7 юни са малко над 187 500 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда - 83 950. Така уравнението на управляващите добива по-приемлив вид с има-няма стотина хиляди "нови" безработни. Спокойствието е още по-пълно, като се види, че в последните три седмици броят на регистрираните безработни е по-малък от започналите работа.

Е, защо да не се похвали министър Сачева с успехите по мярката 60/40 за смъкване на безработицата? Може да я удължат до септември, че даже и до края на годината, а с неусвоените по нея пари да се наемат и безработни. Според големите работодатели обаче мярката има минимален ефект - от нея досега са се възползвали едва 3,5% от предприятията. 

В същото време за първото тримесечие на 2020 г. работодателите отчитат умерени планове за наемане на служители - едва 10% очакват да увеличат заетостта. При това отчетените намерения в повечето региони са най-слабите от 2011 г. насам. Важно уточнение е, че изследването е проведено преди КОВИД-19 и извънредното положение. 

На този фон за пореден път лъсва фактът, че поради грешни инвестиции и решения в икономиката днес трудно се генерират приходи и доходи за фирми и домакинства. Затова се завихрят тежка структурна безработица и проблеми на пазара на труда. Това икономически и социално е най-тежкото бреме. Министърката може да манипулира колкото си иска, но това не скрива реалността - вървим към орязване на заплати, на права по Кодекса на труда и премахване на всичко в него, което не е в услуга на печалбата.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ