14 Юни 2021понеделник11:10 ч.

Позиция

Проф. Румен Гечев: Хората трябва да разберат как ги мамят с бюджета

Със серия питания в парламента БСП ще провокира дебати за разхитените над 1.3 млрд. лв. в края на 2018 г., казва левият депутат

/ брой: 24

visibility 3643

Интервю на Мая Кулишева 

- Проф. Гечев, правителството даде 1.3 млрд. лв за магистрала "Хемус", прескачайки закона, Сметната палата и Фискалния съвет, а така и никой не се впечатли особено. Вашият коментар?

- Стана практика на управляващите от ГЕРБ в края на годината да преразпределят стотици милиони, а вече и над 1 милиард лева извън Закона за бюджета за съответната година. Тази сума от над 1 милиард за България изглежда огромна, но тя е недопустимо висока даже за развити страни. Искам да ви уверя, че няма страна в ЕС, където правителството би си позволило да разпределя такива значими средства без съгласието на парламента. Това наистина противоречи на Закона за бюджета. Освен това пропагандната нишка на ГЕРБ около тези средства - така разпределени - може много бързо да бъде разплетена. Те лъжат, че това са излишъци в бюджета в края на годината. Първо, те през цялата година задържаха разходването на капиталовите разходи - някъде към юли месец на миналата година бяха похарчили едва около 30%, с което "рапортуваха" за текущи бюджетни излишъци. А всъщност цяла година задържат стотици милиони лева, които можеха да стимулират икономическото ни развитие. Умишлено задържаните разходи оставят за края на годината, разбира се - за тесния обръч от приятелски и близки на ГЕРБ фирми. Второ, управляващите няколко поредни години разиграват един колкото плитък, толкова и опасен за националната ни сигурност бюджетен водевил. Заделят по милиард и половина лева в бюджета, уж да купуват изтребители и бойни кораби, но... не купуват нищо няколко години поред. Даже и тази година отново си гласуваха тези средства и отсега ни подготвят, че до края на декември едва ли ще бъдат сключени договори за доставка на оръжие. Така тези "юнаци" лишават армията от оръжейни доставки, развяват фалшиви бюджетни излишъци и накрая си поделят парите в края на годината. Следователно, техните бюджетни алхимии възлизат на вече четири-пет милиарда лева, преразпределени и усвоени от ненаситния приятелски кръг.

- Защо тези неща Брюксел не ги вижда? Оправданието е, че ЕС следи разходването на средствата по начислена основа, а не на касова... Това бихте ли го обяснили?

- В ЕС отлично разбират за какво става дума. Едва ли някой се съмнява, че експертите там не правят разлика между налична и касова основа. В Брюксел знаят всички детайли по бюджетните шмекерии на ГЕРБ и техните сателити във властта. Но очевидно е, че там управляващото мнозинство от ЕНП си затваря очите за безобразията на българския им партньор. Та нали нашите управници са им най-мечтаният политически слугинаж. Няма прищявка на десните от Брюксел, която те да не са изпълнили. И докато едрият капитал в Европа си плете кошницата, в т.ч. с Русия, нашите "юнаци" послушно провалиха редица крупни инвестиционни проекта за сметка на българския народ. Защо да не си затворят очите за техните местни безобразия?

От нашата парламентарна група ние поставяме тези въпроси в парламента, в медиите, на срещи с избирателите. Сега подготвяме серия от въпроси към ресорните министри, които ще бъдат повод за широки дискусии в пленарната зала. Ще направим всичко възможно истината да достигне до българската общественост. Защото нарушенията на Закона за бюджета са за сметка на гражданите, за сметка на бъдещето на нашите деца и, както подчертах, за сметка и на националната ни сигурност.

А подготовката на нов заем е поредното крещящо доказателство, че бюджетните излишъци са пълна измама. Като е имало излишъци, защо те не са натрупвани във фискалния резерв, за да не теглим сега заеми? Балонът се пука и това е видно отвсякъде.

- За провелата се среща на световния елит в Давос "Гардиан" написа: "Първа точка в дневния ред - паника". Застигат ли последиците от необузданото неравенство тези, които са го създали?

- Самият факт, че лидерите на големите държави този път не отидоха в Давос, означава първо, че нещата в света не се развиват добре и второ - най-вероятно са решили да сложат край на тази говорилня. Освен това парадирането от супер луксозни курорти е доста неморално. Представете си как изглежда обсъждането на темите за бедността и задълбочаващата се социална несправедливост в условията на крещящ лукс и изкуствени усмивки на политиците. Освен това очевидно светът е изправен пред нови предизвикателства. Досега те бяха пораждани главно в Близкия изток и Северна Африка. Сега фокусът е Латинска Америка и по-точно Венецуела. Разбира се, въобще не е случайно, че тази страна се оказва с най-големите петролни запаси в света. А световният капитал няма милост в такива случаи. 

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 117

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 290

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 333

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 381

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 305

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ