07 Юни 2023сряда21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Шефът на КЕВР Иван Иванов

Прогноза: С около 30% ще поевтинее газът

КЕВР окончателно решава за новата цена на синьото гориво на 1 февруари

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 23

"Булгаргаз" очаква от 1 февруари цената на природния газ да бъде в диапазона от 129-130 лв./MВтч, което е намаление с близо 30% в сравнение с цената за януари. Това заяви шефът на държавния газов доставчик Деница Златева на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдено внесеното преди близо две седмици ценово заявление на дружеството за идния месец.

Като основни фактори за намаляването на цената беше посочен продължаващият спад на борсовите индекси на международните газови пазари. Тази благоприятна тенденция дава възможност общественият доставчик виртуално да нагнетява в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени, което води до оптимизиране на ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това се намалява цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и се постига снижаване на крайната цена за февруари.

Макар преди седмица да стана ясно, че от 25 декември не се черпи газ от Чирен, в цената за февруари определени количества от запасите са включени като компонента, но не се посочва какви са обемите. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България-Гърция" (IGB), който покрива 28,3% от потреблението в страната. Три други договора за доставки през февруари са сключени от "Булгаргаз" и точно те имат благотворното влияние за поевтиняването.

В заявеното прогнозно общо количество за февруари "Булгаргаз" не е включил количества природен газ по Програмата за освобождаване, която беше преустановена със законова промяна за периода 2023 г.-2024 г. Като друга причина за спада на цената се отбелязва и намалялото с около 30% потребление заради топлото време.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че при това положение няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока. "Очевидно няма никаква опасност от промяна на цената на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че няма да има промяна в цената на топлинната енергия", каза Иванов Той коментира също, че благодарение на по-малките ползвани количества от Чирен България е сред шестте страни в Европа с най-висок процент на запълняемост на газовите хранилища, което дава допълнителна сигурност за потреблението през зимния период.

Окончателното коригирано заявление за цената на природния газ през следващия месец обаче ще бъде внесено на 1 февруари, отчитайки котировките на международните газови пазари, актуалния валутен курс, както и условията по сключените договори за доставка. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената.


Синодът поиска тока за църкви и манастири да не е промишлен

Светият Синод излезе с декларация, с която иска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен. Поради високата цена на тока религиозните храмове изпитват сериозни затруднения да плащат скъпите си сметки, а те се оскъпяват от това, че са третирани като "стопански клиенти". Според БПЦ токът в църквите служи за битови цели, а не за печалба и производство, затова трябва да бъдат третирани като битови потребители.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 265

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ