Прогнозират поскъпване на консервите
/ брой: 195
Консервите в търговските мрежи ще поскъпват. Това прогнозира председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев, цитиран от Дарик. По думите му енергийните разходи, които се увеличиха от началото на юли, формират между 10 и 16 процента от стойността на крайния продукт. Ламбрев алармира, че все повече хора предпочитат да купуват продукти от по-ниския ценови клас, които съдържат вещества, които не са толкова полезни за хората - например с повече консерванти или нишесте за сгъстител на лютеницата.
По думите на Ламбрев е нормално търговските вериги да оказват натиск върху производителите, за да бъдат по-конкурентни. Нормално е също производителите да се борят с този натиск и да искат по-добри условия, за да бъдат и те по-конкурентни, каза браншовикът. Според него проблемът по-скоро е в търсенето на продукти в по-ниския ценови сегмент. Той каза още, че хората трябва да бъдат по-информирани и да внимават какво консумират, защото в по-продължителен период храната се отразява и на здравето, и на теглото.
Според Ламбрев, ако сами произвеждаме плодове и зеленчуци в градината си, може домашната зимнина да ни излезе по-изгодна от предлаганата в търговската мрежа. Ако купуваме продуктите от пазара обаче, ще ни е по-изгодно да си купим готова зимнина, смята браншовикът. По традиция - домашната зимнина е около два пъти повече от произведената от бранша.