04 Декември 2020петък01:32 ч.

Провали

Провали

/ брой: 207

автор:Евгени Гаврилов

visibility 527

Твърденията на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, че държавата няма да строи собствени бензиностанции, а ще излезе на пазара на горива чрез публично-частно партньорство или чрез франчайзинг, не е новина. Това стана ясно в началото на месеца, когато бе публикуван бюджетът на новосъздадената Държавна петролна компания. За 2021 г. са предвидени 49 млн. лв., от които 12 млн. са за издръжка на петролни бази, 18 млн. - за ремонт, 15 млн. - за прираст на държавните резерви и запаси от нефт, 821 000 лв. - за компютри, автомобили и други капиталови разходи. За 2022 и 2023 г. са разчетени почти 30 млн. лв., но пак не са предвидени пари за бензиностанции. Идеята за тях е от края на миналата година, като целта бе да не се допускат спекулативни цени на горивата. Дали държавните бензиностанции ще изпълнят целта не може да се каже, защото намеренията са все още само на книга. А какво ще търси държавата като партньор при частника? Ще му осигурява печалбите?

Проблемът не е само там. Спекулативните и картелни цени на горивата отдавна поставят въпроса за работата на КЗК например, чието съществуване се оказа безсмислено. Тя прави безчет секторни анализи и въпреки това години не можа да види очевадното - че картел на цените у нас има, и да наложи санкции. Това е първият провал на държавата.

Според финансовото министерство държавата губи около 1,2 млрд. лв. годишно от укриване на данъци върху доставките и продажбите на течни горива. Оказва се, че при около 3000 действащи бензиностанции у нас има 30 000 други обекти за зареждане с горива, които са извън обсега на НАП. След двугодишни спорове бе приет специален закон за търговията с нефтопродукти, който трябваше да регулира проблема, но това не се случи. Тук е вторият провал. Третият е в неуспешния опит да се промени наредбата за касовите апарати. В бензиностанциите касовите бележки трябваше да показват как се образуват цените на горивата - и тази идея отиде в небитието. Дали и държавните бензиностанции няма да тръгнат по този път?

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ