07 Юни 2023сряда15:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Путин изпрати послание за алтернатива на либерализма

Милиони хора на Запад вече не харесват всепозволеността на пазарите и натрапвания буламач от разнообразия

/ брой: 125

автор:Радко Ханджиев

visibility 2430

Интервюто на руския президент за флагмана на британския финансов капитал "Файненшиъл таймс"(ФТ) под заглавие "Владимир Путин казва, че либерализмът е остарял", щурмува първите страници и на други западни печатни и електронни медии. Руският лидер заявява, че либерализмът е остарял, изживял времето си; либералните идеи за "бежанците", миграцията, отворените граници, мултикултурализма, ЛГБТ групите и др. са в конфликт с разбиранията на огромното мнозинство от хората. На Запад признават, че доктрината на мултикултурализма вече не издържа.

Според руския президент миграционните вълни благоприятстват престъпността и социалното напрежение, оттук са и противодействията срещу европейскиЯ елит. "Политиките на либералните правителства 

не са в състояние да осигурят обществено спокойствие. 

Вместо това либералите прегръщат безсмислените доктрини на мултикултурализма и сексуалните разнообразия... Не упреквам когото и да било, затова че ни набеждават в предполагаема хомофобия. У нас няма проблеми с ЛГБТ лица. Бог да ги прости, нека си живеят, както искат. Но някои неща ни се струват прекомерни. Как може да се иска от деца да избират между пет или шест полови идентичности?", казва Путин. "Нека всички бъдат щастливи, няма проблем. Но това не трябва да засенчва нашата култура, обичаи, традиционните семейни ценности на милиони хора, съставляващи основното население."

Руският президент не е единствен. Разбирането, че либерализмът като доминираща западна идеология след края на Втората световна война, залязва, се споделя от американския президент Доналд Тръмп, унгарския премиер Виктор Орбан, италианския вицепремиер Матео Салвини, Марин Льо Пен във Франция, британските поддръжници на Брекзит и други лидери, които се противопоставят на елита. "Либералите не могат вече да налагат правилата си, както го правеха през последните десетилетия", твърди Путин, подкрепяйки тезата за изчерпване на либерализма с нарастващото влияние на национални движения в Европа и Америка (които ФТ нарича "популистки"). Решението на канцлера Ангела Меркел да приеме повече от милион мигранти руският президент преценява като "кардинална грешка".

"Според либералната идея мигрантите могат безнаказано да грабят, да изнасилват, да убиват, защото техните права трябвало да бъдат защитени. Но всяко престъпление трябва да бъде наказано. Либералната идея е остаряла. Тя е в конфликт с интересите на преобладаващото мнозинство." Същевременно той изрази подкрепа към американския президент Тръмп за опитите му да спре потока от мигранти и наркотици от Мексико.

Руският президент е особено загрижен от опасността за подновяване на ядрената надпревара между САЩ и Русия. "Студената война беше лошо нещо. Но имаше някои правила, които всички участници в международното общуване повече или по-малко съблюдаваха или се опитваха да съблюдават. Докато сега, изглежда, изобщо няма правила." Американо-китайската търговска война и геополитическото напрежение в Персийския залив между САЩ и Иран са опасни ситуации, които могат да станат "експлозивни". Проблемът, според Путин, идва от "американската едностранчивост и 

липсата на ясни правила за укрепване на световния ред."

Руският лидер категорично отхвърля като спекулации твърденията на определени западни политици и медии, че Русия тайно подкрепя финансово и чрез социалните медии "популистки" движения и най-вече президентските избори в САЩ, референдума за Брекзит и изборите за Европарламент. Той категорично отхвърля като "митична намеса" заключението на специалния съветник Робърт Мълър за руска намеса в американските избори през 2016 г.

Вестникът отбелязва като "положителна нотка" сочените от руския президент колебливи признаци на размразяване в англо-руските отношения, съдейки по прощалните изявления на Тереза Мей като британски премиер. "Считам, че и Русия, и Обединеното кралство са заинтересувани от пълното възстановяване на връзките ни, ако съдим по няколкото предварителни стъпки." Същевременно Путин категорично отхвърли обвиненията срещу руското правителство по "случая Скрипал", заявявайки, че няма никакви доказателства. Скрипал е изтърпял присъда в Русия, след това е разменен с британски шпионин. Но към шпиони, които предават страната си, толерантността трябва да е нулева, ясно заяви руският президент. "Измяната е най-тежкото възможно престъпление и предателите трябва да бъдат наказвани. Не казвам, че инцидентът в Солсбъри е начинът..., но предателите трябва да бъдат наказвани!"

Според британското издание председателят на Европейския съвет Доналд Туск контрирал казаното от руския президент по адрес на либерализма с думите: "Който твърди, че либералната демокрация е остаряла, твърди също, че свободите са остарели, върховенството на закона е остаряло, правата на човека също са остарели."

Защо г-н Путин казва това сега, и прав ли е той, пита на свой ред MSN - интернет-порталът на "Майкрософт"? Оказва се твърде сложно да се изясни що е либерализъм, защото за различните хора означавало различни неща. Иначе казано - всеки го разбирал посвоему. В речника Webster ("Уебстър"),  има три значения на понятието:

- икономическият либерализъм означавал "свободна конкуренция" и "саморегулиращ се пазар"; оттук и изискването за слаба държавна намеса в икономиката и благоприятни условия за глобализацията;

- политическият либерализъм бил "вяра в прогреса; в присъщата доброта на човешката раса и автономията на индивида и защита на политическите и гражданските свободи".

- социалният либерализъм, според "Енциклопедия Британика", пък защитава малцинствата, насърчава правата на ЛГБТ групи и еднополовите бракове.

Критикувайки някои западни правителства по въпросите на миграцията, мултикултурализма и ЛГБТ групите, Путин, според MSN, се фокусира върху социалния и политическия либерализъм. Но не само той ги отхвърля. Унгарският премиер Орбан изрично заявява, че иска да създаде "нелиберална държава", защото смята, че държавни системи като китайската и руската ("авторитарни" според MSN) работят по-добре от западните либерални демокрации.

А защо Путин казва това сега, пита отново MSN? "Позицията на Путин е, че 

Русия има специфична и различна цивилизация, 

където разбирането за суверенитет стои над демокрацията, а разбирането за национално единство и стабилност - над  върховенството на закона и правата на човека", цитира MSN мнението на Майкъл Кокс, професор в "Лондон Скуул ъф Икономикс". "Не е изненада, че не споделя западния либерализъм, възприемайки го като главно предизвикателство за управленския му стил. Но той се опитва да изпрати послание, че има алтернатива на либералния, капиталистически, демократичен модел на обществото. Всички лидери се опитват да лансират своите виждания за света. Но когато това става преди срещата на върха на Г-20, когато либералните системи са подложени на натиск, това е най-доброто време за Путин да проповядва идеите си..."

Но, продължава професорът: "Очевидно либералният ред, който имахме до 2008 г., страда от сериозно заболяване; финансовата криза от 2008 г. бе голямата повратна точка, а глобализацията и всепозволеността на пазарите да определят всичко доведоха до големите въпроси за идентичността и културата, когато хората започват да чувстват, че тяхната страна вече не им принадлежи..."

Точно в това е проблемът: стотици милиони в западните страни чувстват, че родината вече не им принадлежи; че драстичното им обедняване за последните десетилетия застрашава оцеляването на семействата им; разбират, че "либералният, капиталистически, демократичен модел" е измама, изпразнена от съдържание догма, инструмент за по-нататъшното им заробване.

И никога не е бил "демократичен".

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 298

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 232

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ