27 Септември 2020неделя10:27 ч.

Рачо Стоянов е писал и поезия

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 5458

Големият наш драматург Рачо Стоянов, автор на драмата "Майстори" и повестта "Майка Магдалена", е оставил и свое поетическо наследство, издадено наскоро в луксозно оформено томче "Стихотворение" от известния преподавател в Шуменския университет "Св. Константин Преславски" доц. д-р Николай Димков. Новоизлязлата книга "Стихотворения" включва творби от началото на 20-те години на миналия век до смъртта на твореца.
Пръв ценител на неговите поетически опити е Димитър Полянов. По-късно се сближава с Николай Лилиев, Гео Милев, Асен Разцветников и Никола Фурнаджиев, чийто естетически критерий определено повлиява на неговите търсения в поезията. В поетическото наследство, завещано от драматурга, има социална и символична поезия, любовна лирика, стихове на военна тематика. Подбраните в книгата стихотворения разкриват другия, непознатия Рачо Стоянов, който по думите на Димков "през целия си самотен живот живее с поезията".
По-голямата част от стиховете са от личния архив на писателя, предаден през 70-те години от негов роднина на Дряновската община и запазен в Държавен архив - Габрово. Други творби са от архива на издателя, който през последните години раздвижи шуменското издателство "Добри Войников" със своята възрожденска дейност. Спонсор на изданието е община Дряново в лицето на нейния кмет д-р Иван Николов, човек с определен нюх и лично отношение към духовността и словото.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 620

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ