22 Септември 2019неделя20:19 ч.

Здраве

Ракът на кожата взема жертвите си безразборно

Меланомът е най-редкият вид, но най-коварен

/ брой: 88

автор:Аида Паникян

visibility 1611

Ракът на кожата може да засегне всеки независимо от възрастта. Най-често се среща при хората над 50 г. и при хора, които са продължително изложени на слънце. По-висок риск има при тези със светла кожа и лесно изгаряне на слънце. Слънчевите изгаряния в детска възраст също са предпоставка за заболяването, както и прекомерното използване на солариум. В рискова група са хората с повече от 50 бенки, със семейна история за рак на кожата и претърпяна трансплантация на орган.

Има четири основни вида подозрителни кожни промени.

Меланомът

е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Засяга всички възрасти. Започва като тъмно петно, има неравномерни граници и различни цветове - по-тъмни и по-светли. Бързо се разпространява и може да засегне и вътрешните органи, обяснява дерматологът от ДКЦ към софийската университетска болница проф. Соня Марина, която е с дългогодишен практически и преподавателски опит. Тя е категорична, че меланомът изисква незабавно лечение! "Съществува лесно ABCDE правило за ранно откриване на меланом - асиметричност, неравни граници, съдържа различни цветове, големина над 6 мм в диаметър, нараства с времето", пояснява дерматоложката.

Друг вид рак на кожата е 

базоцелуларен карцином

Това е най-разпространената форма на рак на кожата, но най-малко опасна. Започва като малка подутина с цвета на кожата и перловиден ръб, като незарастваща рана или нарастваща подутина. Може да се разрани и да проникне в дълбочина. След преглед и биопсия започва лечение, категорична е проф. Марина.

Втората най-разпространена форма рак на кожата е

спиноцелуларен карцином

Засяга местата, които са най-силно изложени на слънце - лице и скалп. Започва като подутина или като уплътнен участък. Може да нарасне бързо, да се разрани и да се разпространи. Необходими са преглед, биопсия и лечение!  

Актиничната кератоза

е предраково образувание, което засяга местата най-силно изложени на слънце - лице, уши, врат, скалп и задната част на ръцете. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите преминава в спиноцелуларен карцином. Диагностицира се с преглед и биопсия и се пристъпва към лечение.

За да се предпази човек от рак на кожата, необходимо е да се предпази от прекомерно и ненужно излагане на слънце, препоръчва проф. Марина. Съветът й е да се носят предпазни дрехи, шапки и слънчеви очила с UV защита и да се нанася слънцезащитен крем.

Безплатни прегледи

ДКЦ "Св. Иван Рилски" се включва в Националната кампания "Евромеланом 2019" за превенция на рака на кожата.

На 15 май 2019 г. (сряда) проф. Соня Маринска ще преглежда безплатно от 13 до 16 ч. пациенти с петна по кожата, които променят размера, цвета и/или формата си, асиметрични са или с неравни граници, разноцветни са, сърбят или от тях тече кръв или секрет и не зарастват.

Прегледите ще се провеждат след предварително записване на тел. 02/952 58 78 и се отнасят само за пациенти с изброените симптоми.

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 42

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 55

Няма пострадали българи при земетресението в Албания

автор:Дума

visibility 55

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 736

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 486

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 471

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ