Растат цените на олиото и брашното
/ брой: 25
В края на януари индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи с 1,21 на сто спрямо края на декември 2010 г., съобщиха вчера от комисията по стоковите борси и тържищата.
Поскъпване през януари спрямо декември в диапазон 3%-5% e отчетено при захарта, брашното, млечните произведения, скумрията, кренвиршите и трайния салам. При цените на ориза, олиото, пилето и малотрайните колбаси има по-високи цени в интервала 1% - 2.5%. През януари пада цената на фасула 2% и на лещата и свинското месо с 0.5%.
През януари 2011 г. в сравнение с 2010 г. се отчита поскъпване на олиото с 46%, на брашното с 32% и на лещата с 26.5%. Млечните произведения са поскъпнали на годишна база с около 20-30%, а рибата и пилето с около 10-11 процента. Цената на захарта през този януари е с 3,6% по-висока спрямо 2010 г.
Цените на оранжерийните домати и краставиците са с около 10-14 процента по-високи спрямо миналия месец, а картофите и зелето са поскъпнали на месечна база с около 4-8 процента.
За една година цената на чесъна се е качила със 115%. От миналия януари картофите са поскъпнали с 44%, доматите и краставиците съответно с 33 и 14 на сто, а зелето с около 9%. На годишна база българските ябълки поскъпват с 11,4 процента, а бананите с 16%. Спад на цените спрямо миналия януари има само при мандарините - 10%, и лимоните - 13%.