04 Декември 2020петък01:47 ч.

Разграден двор

/ брой: 202

автор:Валентин Георгиев

visibility 647

Не говори добре за държавата ни това, което се случва във външната й политика. Едната ръка не знае какво върши другата. Разнопосочните сигнали, от различните институции могат само да олекотят и бездруго нефелната ни позиция по ред международни въпроси. Резултатът от скандала с инициативата "Три морета" рефлектира върху реномето на страната ни. Взаимните обвинения между президентство и правителство не греят никого. Това, което разбрахме, е, че Радев подкрепя тази инициатива между 12 държави от Източна Европа за икономическо и социално сближаване и държи на нашето домакинство догодина. Против идеята за него обаче е външното ни министерство. Още миналото лято при видеоконферентна връзка на министрите на външните работи българският представител заявява, че правителството не смята за целесъобразно страната ни да бъде домакин през 2021 г. Причината за съпротивата е, че догодина у нас предстоят избори и в такава напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива.

Борисов обаче твърди обратното. Не само, че подкрепяме инициативата и че желаем домакинството, но и че ще участваме с вноска от 20 млн. евро в инвестиционния фонд, създаден за целта. Информацията за това обаче дойде след провалената визита на Радев в Талин. КОВИД-скандалът някак "случайно" стана в точното време и на точното място. И няма как да не се усъмни човек, че иде реч за "активно мероприятие". 

Но не само "Три морета" е пример за разградения двор на външната ни политика. Я погледнете какво правим по отношение на Северна Македония. Докато вицето Каракачанов показва мускули и заплашва, че може да блокираме преговорите й за членство в ЕС, заради упорството на Скопие по чувствителни за нас теми, външната министърка Захариева говори друго. Въпросът бил не за историята, а "да не предадем бъдещето си". Е, как да гледаш сериозно на тази разпасана команда, която не знае какво иска и как да го постигне.     

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ