08 Декември 2021сряда01:54 ч.

Реални абсурди

/ брой: 300

автор:Андрей Пантев

visibility 1965

Колкото и да ми е неприятно да кажа, самото ДПС се роди заради Възродителния процес, който е едно от най-антибългарските събития у нас. По време на тези събития турците у нас се почувстваха равни помежду си, независимо от своя социален, административен, партиен и друг статус. Това беше една хранителна среда, при която по-нататък започна точно обратното на стремежа за справедливост и права. Не можем да скрием нашата гузна съвест за това, че движението бе регистрирано като партия, въпреки че има етническа и религиозна основа, защото по това време Западът ни оценяваше само по индикатора как се отнасяме към турците у нас и към Турция като държава. Този според мен неоснователен и изкуствен, но реален наш рефлекс за прегрешение и дори вина, ни караше да се чувстваме задължени да ухажваме турците. По простата причина, че не сме били толкова вежливи към тях десетина години преди това.
В момента този, който иска да разбере какво става вътре в ДПС, според мен трябва да отиде на врачка. Във всички други партии е имало сладникави или драматични раздели и противопоставяния, но преди това имаше предварителни свидетелства за различията. Тук нещата станаха внезапно и затова можем само да гадаем за причините. Този вектор на разграничение "Русия-Турция" според мен в случая е по-несъществен от други неща, на които хора като мен - гледайки отстрани, реагират с удивление. При всички случаи е недопустимо български политически деец да се "укрива" в чуждо посолство. В същото време това може да се приеме едновременно като послание и към обикновения турски електорат в България, и към българския политически елит, и като реверанс към Турция. Очевидно Местан играе ва банк и вече няма да крие своята протурска ориентация. Очевидна е и намесата на чужда държава във вътрешните ни дела. Но да напомня, че в предизборната борба след демокрацията имаше официално обръщение и на Рейгън към българите за кого да гласуват, макар да съм сигурен, че той тогава не е знаел къде се намира България.
Според мен конфликтът Турция-Русия няма да се превърне в глобален, нито във военен, времето на класическите войни вече е приключило. Има други средства, които може би са дори по-пагубни от конвенционалните войни, но фронтови линии с артилерия и авиация няма да има. Вярно е, че от края на Средновековието насам България винаги е била междинно звено между Турция и Русия. Но Русия винаги е играла ролята на съвпадащ с българските интереси стратегически противник на Турция, независимо какви са нейните мотиви. Тук говоря за една хладна геоисторическа равносметка. Като исторически враг на Турция, не само по верски причини, Русия имаше интерес да създаде обръч от малки независими християнски държави около Босфора с цел евентуално с тяхна помощ да излезе към Средиземно море, като погуби Османската империя. Това, разбира се, днес не може да бъде мотивация за съвременни предпочитания. Но смятам, че - погледнато отвън - не е много трудно да предпочитаме страна като Турция, с която днес сме във военен съюз, пред Русия, а Русия с основание смята НАТО ако не за свой враг, то за неприятел. Русия винаги е била много снизходителна към нашето поведение в драматични моменти. Има дори една книга на Е. Сенявска - "Противники России в войнах ХХ века", където възможно най-лежерно, най-добронамерено, най-умерено и без сериозен укор се споменава участието на България срещу Русия по време на Първата световна война. Нещо повече - но за разпрата по време на българската криза не е виновна само Русия, както представяха нашите историци, които смятаха, че като напсуват Александър ттт, Западът ще ги прегърне. Но, както видяхме по-късно, Русия влезе в съюз с Англия, с Франция срещу България и това не знам защо никой не го взема предвид. Всички тези, които са ни ръкопляскали на нашето противоруско поведение, след това са се разбирали, а понякога и съюзявали с Русия и ние сме оставали с пръст в устата.
За да се прогнозира какво ще стане със сегашния конфликт Доган - Местан, човек трябва да е или много навътре в нещата, или да вярва, че всичко е на много принципна идейна основа. Но след като толкова тайнствено ставаха разни събития около ДПС - от убийства до странни напускания, в момента медиите пишат какво ли не за заплахи, бронирани джипове, тайни срещи и пр. Докато политиците и особено службите не обяснят ясно какво става, историята ще продължи да обраства с "факти", които имат малко общо с истината. Трудно можем да кажем, че партиите, политиците, държавата имат адекватно поведение в момента. Има обаче едно безусловно състояние, при което всички партии се настройват срещу ДПС и някакво евентуално разделяне на ДПС може би ще намали тази войнственост, която повече ми прилича на тест за благонадеждност. От една страна, всеки се разграничава от ДПС, от друга страна, излиза, че ДПС управлява България. Ако всичко не е просто един театър.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ