13 Април 2021вторник12:49 ч.

Регламентираната корупция на ГЕРБ

/ брой: 55

автор:Алеко Бичевски

visibility 1381

"Фюрерът се грижи неговите поддръжници да бъдат финансово обвързани с режима. В това отношение се използва словосъчетанието "планирана корупция"... Една, две или четири къщи, вилни имения, дворци, перлени огърлици, дузина автомобили, шампанско, ферми, фабрики - откъде дойдоха парите, с които те разполагат? Не бяха ли те бедни като църковни мишки и затънали до гуша в дългове? Всички заемат държавни длъжности и не една, а по три, по шест, понякога и дузина. Облагодетелстват се не само най-силните на деня като Гьоринг, който облепва банята си с плочки от злато, но и редови нацисти. Имаше какви ли не постове, високоплатени директорски места, парични премии, заеми, допълнителни възнаграждения. Всеки живееше в тревога и се нуждаеше от протекция, всяка банка и предприятие търсеше подкрепата на някой виден партиен член".
Горният цитат е от книгата на Дезмънд Сиуърд "Наполеон и Хитлер". Разбира се, директните аналогии със сега случващото се у нас са неуместни. Различни са и мащабите. Но не ви ли се струва, уважаеми читатели и избиратели, че има и доста смущаващи прилики със събития, които буквално се развиват пред очите ни? Не ви ли се струва, че общият подход, принципът е същият? Например какво са прословутите бонуси, раздавани с милиони на активисти и приближени на управляващата партия? И не са ли бонусите и всякаквите допълнителни екстри форма ако не на "планирана", то със сигурност на регламентирана корупция при режима на Б.Б.? В Държавна агенция "Архиви" към Министерския съвет например по времето на Тройната коалиция началниците имат общо 2 служебни коли. Сега, по времето на Б.Б., са 10! Това какво е? И после, когато Дянков излезе и започне да ви каканиже, че прави рестрикции в администрацията, директно го пратете по дяволите. Или по-добре в Америка.
Всъщност можем да се върнем и по-назад в историята. Купуването на вярност към господаря е практика още от зората на славянобългарската държава. Известно е, че българските ханове са поддържали класата на т. нар. хранени хора. Тях те са обсипвали с всевъзможни благини,за да си гарантират властта. "Откъде този самонадеян ешелон от нахъсени началници, които като хищни животни от един и същи вид кръстосват територията, наречена България, и поглъщат лакомо бонуси, компенсации, възнаграждения и премии?", пита Еми Барух в коментар за "Дойче веле". Ами ето откъде. Това са просто новите хранени хора на ГЕРБ. Това е регламентираната корупция - гарантирана от ГЕРБ.
И понеже такива и подобни констатации с натрапчива последователност излизат в такава авторитетна трибуна като "Дойче веле", която се слуша и чете в цяла Европа, трябва ли да имаме съмнение какъв ще е юлският доклад на ЕК за България? И после кого ще обвинява Б.Б. за него? Или може би намръщен ще каже, че всичко това е ставало без негово знание... Айде, бе! Нима не е знаел, че министърт му на спорта само за половин мандат построи палат в Панчарево за около 1 млн., както бе отбелязано още преди половин година в тази колонка, а миналата седмица с впечатляващи фотографии и във в. "Галерия"? Откъде са тези средства и платени ли са данъци върху тях? Всички са знаели всичко. Защото всички са в системата на регламентирана корупция.
И тези хранени хора не са само в партията. Те са навсякъде - в медиите, в бизнеса, в спорта. Нима не са ясни близките отношения на сегашната власт със силните хора в София, в Ловеч, във Варна, в Разград? С монополите в нефтопреработвателната, фармацевтичната, строителната индустрия? Партията се грижи за тях между изборите, а те връщат жеста по време на изборите. И новата Партия с главна буква наистина става непобедима, както с гордост заяви през седмицата от парламентарната трибуна вътрешният министър, по съвместителство и шеф на предизборния щаб на същата партия. За щастие на хранените хора на властта и за нещастие на недохранените извън нея.
 
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ