30 Ноември 2022сряда23:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Рекорден ръст на ипотечното кредитиране

/ брой: 27

автор:Дума

visibility 2

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г. донесе рекорден ръст на ипотечното кредитиране с близо 18% на годишна база. Кредитният портфейл по отношение на ипотечните кредити е нараснал с над 2,3 млрд. лева. Това съобщи пред "България он ер" Екатерина Кирилова от "Уникредит Булбанк". По думите й клиентите имат два варианта при преминаването на процеса от кандидатстване до финализиране на сделката. Единият е да се говори с банката за финансовото състояние, получаваните средства и спестявания още преди избора на имот. Вторият вариант е първо да се избере жилище, а след това клиентът да потърси своя кредитор. Изисква се самоучастие от между 15% до 20%, но процесът е доста облекчен. Процесът от кандидатстване до сключване на договор трае 3 седмици до максимум месец, поясни Кирилова.

Междувременно стана известно, че въпреки растящите цени на материалите строителството на жилищни сгради не се е забавило през миналата година. Нещо повече, през 2021 г. са построени рекорден брой нови сгради, а НСИ отчита най-продължителната експанзия в София, Пловдив и Варна. Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на миналата година расте с 43% спрямо 12 месеца по-рано, достигайки 1329 броя. Жилищата в тях също нарастват с рекордните 49,2%, достигайки до 6430 в цялата страна.

Справка в статистиката на НСИ показва, че подобен обем жилищни сгради и жилища за последно е регистриран през четвъртото тримесечие на 2009 г. Тогава имотният балон в България вече се беше спукал. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите София - 235 сгради с 2 173 жилища, Пловдив - 175 сгради с 460 жилища, и Варна - 162 сгради с 1 186 жилища в тях.

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 345

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 126

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 425

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ