30 Май 2020събота19:36 ч.

Ремонтът на Бузлуджа ще струва 7,5 млн. евро

Експертите на Пласидо Доминго предлагат да запазим петолъчката на паметника

/ брой: 237

автор:Христо Димитров

visibility 1686

7,5 млн. евро без ДДС ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които неотдавна посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена в изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго - почетен президент на "Европа ностра", финансови и технически доклади с препоръки за съхраняването на паметника, създаден по проект на арх. Георги Стоилов през 1981 г. Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството. Според авторите на докладите - водещи специалисти от международен мащаб, "Паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "Шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение". 

Те предлагат той първо да бъде обезопасен, което ще струва около 500 000 евро. Тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия. Преди това обаче комплексът трябва да получи статут на "Паметник на културното наследство от национално значение" по българското законодателство.

Към този момент сградата е държавна собственост и в момента се управлява от областната администрация Стара Загора. "Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде Министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък", уточняват още авторите на докладите. Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на управлението на сградата на частна фирма не е препоръчително, макар на по-късен етап това можело да стане.

"Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите. Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти, EIB JASPERS (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ