26 Март 2023неделя08:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Станислав Божанков, The Pollok-Krasner Foundation Grant-New York, 2007

"Ретро-секцио 30" ни въвежда в света на Станислав Божанков

В изложбата си в столичната галерия "Графикарт" художникът търси корените си и изследва артефактите на душата си

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 970

Столичната галерия "Графикарт" (ул. "Златовръх" 50, ж.к. "Лозенец") е домакин на първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София. Откриването е на 7 февруари с вернисаж от 17 до 20 ч. Досега графикът не е излагал свои творби в столицата, независимо че е участвал в над 400 изложби в САЩ, Китай, Европа и т.н. Експозицията "Ретро-секцио 30" ще може да бъде видяна до 3 март в арт салона, където любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото творчество, изключително добре познато по света, за разлика от България.

Достатъчно ли са 30 години, за да разбереш корените си и да се свържеш с тях? Това е "търсенето", което преди 30 години Станислав Божанков е започнал... В изложбата "Ретро-секцио 30" ще видим родовите, личностните и историческите теми, които вълнуват автора. Той самият споделя, че благодарение на студентството в Краков, Полша, е разбрал, че няма как да се впише в света на изкуството, ако не се обърне към своите "балкански корени". Личното ДНК, както той се изразява, се проявява чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че дори и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи. Творбите му носят символиката на миналото и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска дейност, която те кара да се замислиш за собственото си родово начало, да търсиш артефактите към душата си, посочват от галерията.

Станислав Божанков, Снимки Личен архив

Станислав Божанков е роден в Кюстендил през 1966 г. Има магистърска степен в областта на графиката от Академията за изящни изкуства "Ян Матейко" в Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи живопис, рисунка и графика. Носител е на 25 международни и национални награди, отличия и дипломи. Има работи в над 40 публични колекции и музея у нас и в чужбина.

"Царските двери на смисъла" - концептуална изложба-инсталация на Станислав Божанков с еко и духовни послания, която бе открита през април 2022 г. в недостроената част на ХГ "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил, бе представена в ДУМА, а художникът разказа за идеята в специално интервю за вестника. Няколко месеца по-късно авторитетното списание за изкуство "Art Market Magazine" му съобщава, че експозицията му е била включена в "Gold List - Top Contemporary Artists of Today", луксозно албумно (годишно) издание-селекция на сп. "Art Market Magazine", за 2022 г. Тази селекция е със статут на награда и има своя висок престиж в света на изкуството. 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ