24 Юни 2021четвъртък08:48 ч.

Реванш за развиващите се икономики

Китай, Индия и Бразилия определят стойностите на суровините и хода на световната икономика

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 808

Маурицио Ричи

Докато Западът се задушава в застой, бързо развиващи се икономики са във възход - и движат цените на суровините и горивата към опасни пикове. И тъй като те вече определят хода на световната икономика, на Европа, възпрепятствана от ограниченията и безработицата, й предстоят трудни времена.


Китай, Индия и Бразилия ускоряват темпото на икономическата дейност, докато западните икономики изостават все по-назад. Развиващите се страни командват парада и определят цените на световния пазар. Резултатът, една всеобхватна инфлационна тенденция, не можеше да дойде в по-лошо време за мизерстващия Запад, който сега може да се изправи пред двоен смъртоносен удар на потиснат растеж и ширеща се инфлация.
Цените на суровините - памук, захар, каучук и др. - не престават да растат от месеци. Но едва сега и цената на петрола скочи - петролът, кралят на всички суровини, с най-пряко въздействие върху цялата икономика - е последният сигнал за тревога за Запада.

Петролът не спира да расте

Суровият нефт е стигнал нива от около 90 долара за барел в САЩ и е на границата на $95 в Европа - над 15 долара повече, отколкото преди година. Това е опасно близо до стодоларовата граница, която мнозина смятат за психологически праг, отвъд който порочният кръг от финансови спекулации ще настъпи благодарение на изобилната ликвидност, осигурена от силните за момента централни банки. Както се случи през 2008 г., когато барел се търгуваше за рекордните 140 долара.
Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР), предупреди, че този последен възход на цените на петрола вече се отрази тежко на развитите икономики. Сметката, която 34-те държави от ОИСР плащат на страните износителки на петрол, набъбна от 200 милиарда долара през 2010 г. до близо $800 милиарда: с други думи, богатите страни харчат с една трета повече за вноса на суров петрол през миналата година в сравнение с 2009 година. В действителност, според МАЕ, те жертват половин процентен пункт от брутния вътрешен продукт за петролните шейхове в момент, когато БВП се бори да се съвземе. С това темпо те са се насочили право към ръба на рецесията.
"Парите за внос на петрол се превръщат в заплаха за икономическото възстановяване", предупреждава главният икономист на МАЕ Фатих Бирол. "Това е сигнал за тревога за страните потребителки и производителки на петрол" - които отхвърлиха призивите на ОПЕК през последните седмици да се увеличи производството.

Скок в цените

Цената на суровия петрол е неизвестно количество, което хвърля дълга сянка върху икономическата прогноза за следващите години, и все пак това е само най-големият облак, задал се на хоризонта. Почти всички стоки ще поскъпнат - като се започне с храната. Нова криза с хранителните продукти, като тази от периода 2007-2008 г., не е в непосредствена близост, защото за момента резервите са доста изобилни. Но ефектите върху цените  са вече повече от очевидни. Ценовият индекс на храните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) се изстреля с 4,2% само за един месец през ноември 2010 година. Вече е по-висок отколкото през 2008 г., в резултат от увеличението на пшеницата, захарта и цените на месото. Също като цената на памука, например, която също удари ново рекордно ниво.
Случващото се на световните пазари не вещае добро за потребителите през 2011 г., особено на Запад. Студен душ в средата на период на застой за доходите и висока безработица, освен това ще валят калкулирани като печалба увеличения, включително в цените на бензина на бензиностанциите и природния газ за отопление (която е свързана с цената на петрола в Европа). Големи дистрибутори вече предупреждават клиентите и търговците на дребно, че на практика всичко - от месото и хляба до дънките - ще струва повече. А това ще бръкне в джоба на домакинствата и от националните бюджети.

Без риза на гърба си

А краткотрайното повишаване на цените означава нов цикъл на инфлация. Цените в еврозоната през декември бяха с 2,2% по-високи в сравнение с предходната година, което е много повече от очакваното - и над 2-процентовия праг, който Европейската централна банка се надява да не се превишава. При различни обстоятелства ЕЦБ вече би повишила лихвените нива, за да запази цените ниски. Но ЕЦБ не постъпи така, за да не задуши възстановяването (което в най-добрия случай е доста слабо, с изключение на Германия), но може би още по-вероятно, тъй като увеличаването на лихвените проценти ще направи възстановяването още по-трудно и по-скъпо за финансиране на държавния дълг в по-слабите икономики в еврозоната, а именно Гърция, Испания, Белгия и Италия. Все пак, ако инфлацията не спре да върви нагоре, германците ще настояват ЕЦБ да увеличи лихвения процент. Така, накратко, през 2011 г. Европа може не само да загуби ризата от гърба си, но и да бъде изтикана до ръба на друга финансова и политическа криза.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ