14 Април 2021сряда04:34 ч.

Режат от световната ни слава

/ брой: 290

автор:Марин Милашки

visibility 508

След като Смолян закри своя театър "Николай Хайтов", на път е и знаковият за Родопите фолклорен ансамбъл "Родопа" да "спусне кепенците". Новият кмет на общината и бивш депутат от ГЕРБ Николай Мелемов иска да погуби сърцето на родопчани. "Реформата" била част от политиката за оптимизация на градоначалника, според когото кризата налагала "да се реже от всичко". Да, ама, както се разбра впоследствие, не реже от своето (например от заплатите на общинските съветници), а от "чуждото месо".
"Родопа" има в историята си над 5000 големи концерта и няколко пъти повече изяви в цял свят. Издръжката на ансамбъла е 229 000 лв. за година. В него работят 45 души - 12 певици, 17 танцьори, 11 оркестранти, гардеробер, корепетитор, диригент и хореограф, които другия месец ще останат без препитание. На последната общинска сесия "Родопа" оцеля заедно с духовия оркестър и приюта за кучета, но на следващия няма да им се размине. Срам и позор е, че Мелемов слага под един знаменател ансамбъла, създаден през 1960 г., и бездомните песове. Обясненията му, че "ансамбълът няма достатъчен обем от дейности, неговите функции не са ясно изразени и се дублират с други", са направо потресаващи. Защото, вместо да положи всички усилия за съхраняване на гордостта и славата на Родопите - народното творчество, той с лека ръка се готви да го затрие. Което ще е поредният абсурд в управлението на новата местна власт. 
Кметът се оправдава, че бил наследил големи дългове от предшественичката си Дора Янкова и ако не ги плати, общинската администрация скоро нямала да види заплати. Обаче и той, и неговите подчинени си взеха пълните възнаграждения за ноември и няма знаци за очаквани сътресения в края на този месец. Мелемов, който по професия е ветеринар, се кълне, че положението е толкова тежко, че щял първо да спре заплатите, но бил подведен, понеже подписвал много документи и не разбрал, че е сложил параф и за изплащане парите на общинарите. Ако не беше тъжна и възмутителна, ситуацията щеше да е доста комична. Представяте ли си един кмет да не може да разбере какво точно и защо го подписва? Ами така утре може да го извозят например да разпише, че подарява и собствената си къща, барабар с всичките й обитатели! 
Като резервна мярка за спасение Мелемов бил предложил ансамбъл "Родопа" да мине на държавна издръжка, за да не фалира общината. Министърът на културата Вежди Рашидов обаче едва ли би се съгласил, тъй като в момента за национален е обявен само "Филип Кутев", а ведомството непрекъснато се оплаква от липса на средства. 
Смолян е известен с много неща, но нищо не може да замени славата на местното автентично народно творчество, което е най-конвертируемият български продукт зад граница. А "Родопа" се прочу даже и в Космоса, след като Валя Балканска - родом от смолянското село Арда и над 30 г. солистка на ансамбъла - изпя песента "Излел е Дельо хайдутин", която излетя през 2004 г. с американския космически кораб "Вояджър" извън пределите на Слънчевата система. Но за кмета Мелемов тая слава не е от значение. Както се подразбира от действията му, той не е заел кметския пост в Смолян за да гради, а само да руши. 

 
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ