17 Септември 2021петък07:56 ч.

Роса ги роси...

/ брой: 181

автор:Ева Костова

visibility 1401

Казусът с неизползваните отпуски явно няма да излезе във ваканция, а "сърцевината" на проблема, на видимите (де)ефекти от него ще се проявят отново.
Да припомним хронологията. Мнозинството в парламента си прие промените в закона на 23 юни, според които неползваният платен отпуск до 1 януари 2010 г. трябва да се вземе до края на 2011 г. Държавният глава върна за ново разглеждане тези разпоредби със становището, че с тях се накърняват трудови права в противоречие с конституцията на страната, международни актове, по които България е страна, както и актове на ЕС. Казусът с отпуските бе оспорен и от опозицията, и от синдикатите, както и от независими специалисти. Резултатът бе нещо от рода на "Ти го плюеш, той казва, че роса го роси". Парламентът не отчете мотивите на президента и на 22 юли прие отново оспорените разпоредби.
Гласуваните изменения предвиждат след посочената дата отпуските да не могат да се ползват, както и да не могат да бъдат обезщетени работещите при прекратяване на трудовото правоотношение. Платена почивка за следваща година може да се прехвърля най-много до десет дни, и то само ако работодателят я е отложил по важни производствени причини. За ползването на отпуските във всяка фирма трябва да се направи график, прие парламентът.
След отхвърленото вето на президента последва искане на опозицията до Конституционния съд срещу новите разпоредби в Кодекса на труда. То бе подписано от петдесет и един депутати от БСП и ДПС, според които текстът е дискриминационен и антисоциален.
Решението за отпуските противоречи на конституцията, категоричен е Чавдар Христов, изпълнителен секретар на КНСБ. Става дума не само за правата на гражданите, а за доста по-едър политически въпрос. Зад отпуските не се крият само един, два, три, а много повече проблеми, очакваме КС да даде отговор на тези въпроси, допълни юристът. В основата на всичко е стремежът да се реши проблем, но той можеше да бъде решен с оглед правата на гражданите. Вероятно ще се облажат и определени работодатели с приетия текст по въпроса, подозира Христов. Те ще получат пари под формата на подарък, предполага той.
Конфликт има действително, управленският проблем е важен заради това по какъв начин трябва да се решават социални въпроси, свързани с правата на българските граждани, изтъкват юристи. Начинът на решаване на този проблем обаче не се харесва, меко казано, на никого. Той е недопустим, категорични са синдикатите, защото се посяга на изконно право на всички европейци, каквито поне се водят и българите.
Проблемът с натрупаните отпуски стои за решаване от началото на прехода и е продукт на стремежа на работодателите с по-малко работници и служители, включително и в държавните, и в общинските администрации, да се върши повече работа. Това е по-евтино, по-изгодно, коментират запознати. За такова законодателство някъде съвсем сигурно ще пратят в перманентен отпуск някого.
Има думата съдът.
 

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ