02 Юни 2020вторник06:03 ч.

Росица Баталова и с книга за юбилея

/ брой: 292

автор:Дума

visibility 1236

Росица Баталова наскоро отпразнува 55 години на сцената в Музикалния театър "Ст. Македонски", където премина по-голяма част от славната й кариера. Тя е дирижирала над 5000 постановки у нас и в чужбина. Нейната роля за популяризирането на оперетата и мюзикъла е огромна, но не по-малко значими са и изявите й и в камерната музика.
За юбилея на знаменитата диригентка издателство "Захарий Стоянов" издаде книгата й "Размисли и спомени за диригентското изкуство". Тази книга не е теоретична разработка, нито изследване за изкуството на диригента, тя просто отваря прозорче към личността на диригента, през което може да надникне по-широк кръг от читатели. те ще узнаят какво е тайнството диригентът да открива в малките нотички жизнеността и философията, вложена тях от композитора. Той е сам на пулта, но твърдо и с артистична убедителност и талант свързва многобройните изпълнители в единна емоционална изява. Заедно с това открива пътя към сърцата на хората и красотата на непознати хоризонти. Както пише авторката: "Диригентът винаги влага мисли, чувства и много труд в своите интерпретации. Винаги издига на нови висоти преживяното и написаното от създателя на дадена творба. Затова пък композиторът, сътворил музикалната творба, съзира в диригента-изпълнител личността, разгадала мислите и чувствата му, скрити в нотните листа."
Книгата доближава читателите до трудното изкуство на диригента, но това става благодарение на умението на Росица Баталова да разказва ясно и искрено за своята професия и на изповедния характер на написаното.Премиерата на "Размисли и спомени за диригентското изкуство" ще се състои на 20 декември от 18 ч. в залата на Съюза на българските композитори. Ще има и концертна програма с много изненади.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ