06 Юли 2020понеделник15:57 ч.

Кадър от фамилната снимка на срещата Русия-Африка в Сочи

ГЛОБУС

Русия се конкурира със САЩ и в Африка

Западът се опасява, че Кремъл ще тласне континента към незападно развитие и равноправен бизнес

/ брой: 212

автор:Юри Михалков

visibility 1237

"Путин се включва в борбата за Африка след унижението на САЩ В Близкия изток", така катарската телевизия "Ал Джазира" коментира проведената в края на октомври в Сочи среща на върха Русия-Африка. "Путин току-що направи почетна обиколка на победата в Близкия изток. Сега той се обръща към Африка", констатира телевизия Си Ен Ен. "Русия, която беше лидер сред поддръжниците на движението за освобождение в цяла Африка, се завръща на континента в пълния смисъл на тази дума",  добави и британският в. "Таймс". 

В тези оценки личи и респект, но и опасения от Русия. С какво ли срещата в Сочи и изобщо африканската политика на Кремъл предизвика подобни реакции? На 23-24 октомври срещата в черноморския град събра представители на всичките 54 държави от Африка, а 43 от тях бяха представени на най-високо равнище. Във форума участваха и 8 големи африкански обединения и организации. Той имаше и двама съпредседатели - освен домакинът Владимир Путин, другият съпредседател бе египетският президент Абдел Фатах ас Сиси. В Сочи бяха подписани 92 договора, споразумeния и меморандуми за 1 трилиона рубли ($15.6 млрд) . Подписаните документи са засягали високите технологии, транспорта, добива на полезни изкопаеми и геоложки прочувания, инвестиции и банкиране.  Съгласувани са и съвместни проекти в нефтодобива, енергетиката, развитието на инфраструктурата, създаването на предприятия в Африка, сферата на сигурността, която е важна за твърде нестабилния континент. 

Но на срещата не се е говорило само за бизнес и сделки. Форумът е имал и политическа насоченост, ако се съди по приетата заключителна декларация.  Русия и Африка се договориха "да противодействат заедно срещу политическия диктат и валутния шантаж в международното търговско-икономическо сътрудничество, да пресичат стремежа на отделни държави да си присвояват изключителното право да определят целесъобразността и допустимите параметри на законното взаимодействие между другите страни". 

Русия наистина се завръща в Африка, но със солиден имиджов аванс, натрупан от съветските времена. На този континент още си спомнят приноса на Москва в борбата му за независимост, а след това помощта й за новите независими държави да стъпят на краката си. След африканската пауза на руската външна политика при Елцин първоначално Москва продължи да подкрепя африканските държави "от разстояние" - на различни форуми (не само за Африка или с африканско участие) тя се обявяваше за демократизация на международния живот, поддържаше стремежа на африканските държави да повеждат самостоятелна политика, зачиташе и формулирания от тях принцип "африкански решения за африканските държави". А когато вече пристъпи към преки контакти, не обвързваше предлаганите съвместни проекти с политически условия или с трудно поносими икономически и търговски претенции. В края на ХХ век дори опрости съветския дълг на някои африкански държави в размер на $20 милиарда. Спрямо пък други задлъжнели държави като Мадагаскар, Мозамбик и Танзания сега тя прилага схемата "дълг срещу развитие" по силата на междуправителствени споразумения. Отделно от това Русия е решила да предостави на Египет кредит от $25 млрд. за изграждането на четирите реактора на АЕЦ "Дабаа".

Всъщност руската страна вече работи на африканския пазар. Тя добива злато и елмази в богатата на тези суровини Централноафриканска република. Руски фирми добиват полезни изкопаеми и в Зимбабве, на която доставят и торове. "Роснефт" се занимава с добив на газ в Мозамбик, РУСАЛ получава боксити от Гвинея. Освен това Русия е най-големият доставчик на оръжия в Африка, нейният дял по този показател за периода 2013-2017 г. достига 39 процента. Значителна част от оръжията бяха за Северна или арабска Африка, където ислямският радикализъм е сериозна заплаха. Именно там през 2018 г. бяха продадени руски оръжия за $2,4 милиарда. Като цяло за времето 2006-2018 г. обемът на руската търговия с африканските страни на юг от Сахара е нараснал с 336% на сто. Но Путин  сподели в Сочи, че стокооборотът на Русия със страните от Африка може да се увеличи двойно до $40 млрд. годишно.  

Като цяло списъкът на основните руски интереси включва проекти в сферата на мирния атом, добива на нефт и газ, на скъпоценни камъни и минерали, доставка на торове, машиностроене и оръжейната търговия. В интервю за ТАСС министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров добави още сфери - доставка на слънчеви колектори и развитие на вятърната енергетиката в Намибия, създаването на индустриални зони в южната част на Африка, по западното и източното й крайбрежие, на първо време в същата тази Намибия, а също и в Мозамбик. 

Разбира се, икономическото завръщане на Русия в Африка се дължи и на санкциите на Запада срещу Москва, наложени след 2014 г. заради украинската криза. Кремъл бе изправен пред нуждата да потърси нови бизнес възможности за компенсиране на щетите от санкциите. И Африка е наистина добра възможност, смята се, че нейният пазар има голям потенциал за растеж. По данни на Световната банка през 2018 г. от 10-те най-бързо развиващи се икономики 6 са били африкански. В руския печат вече бе посочена прогнозата на Брукингския институт за двойно нарастване на африканската индустрия следващото десетилетие. Ускореното пък увеличаване на населението означава и ускорен растеж на потребителския пазар. Не случайно око на Африка са хвърлили не само САЩ и Китай, но Индия, Турция, страните от Персийския залив, Япония, Южна Корея, Израел, Бразилия. 

Разбира се, завръщането на Русия в Африка е задвижено и по политически причини. Близо до ума е, че Москва търси нов терен на влияние, за да затвърди още повече статута си на глобален играч. В добавка към този аргумент Кремъл се надява, че сближаването му с африканските страни ще му позволи да засили влиянието му в ООН, където позициите му с Африка по редица въпроси, по-специално срещу търговските войни и налагането на едностранни санкции, често съвпадат, както забеляза агенция РИА "Новости".

Струва си да се отбележи, че руското завръщане в Африка, бе избрано в доста подходящ момент. Европа се е вторачила в себе си заради Брекзит, мигрантите и вътрешните си сътресения. "И въпреки деветте пътувания на президента Макрон в Африка, нито едно от тях нямаше статута, политическото влияние и икономическите перспективи на сегашния самит в Сочи", коментира британският в. "Таймс". Същото издание припомня, че веднъж американският президент Доналд Тръмп бе окачествил голяма част от Африка като лайняни държави (shithole countries). Както отбелязват експерти, инвестирането в африканската икономика става все по-рисковано за Запада заради непрекъснатите въоръжени конфликти, политическата нестабилност в отделните страни. Въпреки че финансовите му ресурси са далеч повече от тези на Русия. Тя обаче дръзва да влезе в отворилата се ниша. 

А с какво Русия привлича "черния континент"? В Сочи "спектърът от интереси на африканските партньори се оказа твърде широк", констатира РИА "Новости". Мароко се интересувало от оборудване за своя рафинерия, Ангола от развитие на железопътния транспорт и създаването на съвместен комплекс за производство на амоняк и карбамид за $1,2 млрд, Република Конго от строителство на нефтопродовод, Руанда от строителство на център за ядрена наука и технологии.  

Русия обаче е привлекателна за Африка и по причини, които не са свързани само с бизнеса. Да, в момента тя тепърва се завръща на този континент, докато САЩ, ЕС, Китай отдавна са там, а и няма финансовия ресурс на Евросъюза например. Но в една своя реч бившият вече съветник на американския президент по националната сигурност Джон Болтън окачестви Русия (също и Китай) като "велики държави и съпернички", които в Африка "разчитат да получат конкурентно предимство пред САЩ" - сиреч изобщо пред Запада. Двете страни наистина имат определено предимство - и това е  подходът им. От приетата в Сочи декларация стана ясно, че Москва няма да прибягва до натиск, заплахи и шантаж спрямо суверенните правителства в Африка. В интервю за ТАСС преди срещата Владимир Путин увери, че страната му, няма да следва Запада в стремежа му към изпомпване на свръхпечалби, към експлоатиране на континента без оглед на обитаващите го хора и на екологичните рискове. В едно изречение той описа как ще действа страната му: "Готови сме не към преразпределяне на богатствата на континента, а към конкуренция за сътрудничество с Африка". Добавете към това, че Русия не поставя условия за приватизация или орязване на социални програми при отпускане на кредити, не притиска африканските държави с ултимативни и трудноизпълними условия при съвместните проекти. Приема също като своя кауза противопоставянето им срещу политическия диктат, валутния шантаж или срещу опитите на САЩ да определят как да си взаимодействат държавите по света. 

Африканските страни разбират, че Русия (пък и Китай) зачитат суверенитета им и се стремят към равноправно партньорство, макар и да търсят печалбите и ползите от бизнеса си с тях. И това вече наистина е едно конкурентно предимство пред САЩ. Русия (пък и Китай) може да тласнат Африка към незападен модел на развитие и в този смисъл опасенията на Болтън и други като него са обясними.

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 161

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 177

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 270

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 538

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 341

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 246

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ