С 30% се сви потреблението на сладки и тестени изделия
Ако продължи покачването на цената на захарта, от бранша предричат фалити на фирми
/ брой: 194
С 30% е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, в които основен компонент е захарта. Това обяви вчера Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от Фокус. Ако продължи покачването на цената на захарта, свиването на потреблението ще продължи да расте, което ще доведе до фалит немалко малки и средни предприятия. В България около 1000 фирми са заети в този сектор, каза тя. По думите на Кукушева захарта в България е една от най-скъпите в Европа.
Българските производители потребяват българска захар. Според Кукушева постоянно покачващата се цена на захарта е пагубна за рентабилността на този тип производство, тъй като суровината поскъпва с дни, а цената на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. В момента много трудно и почти на прага на оцеляването се справят българските производители с тази крайна цена. В повечето случаи прибягвали до заместители, т.нар подсладители, каза тя. Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи. Това е станало с 35% след повишението на електроенергията от 1 юли. Затова според Кукушева браншът е принуден да свива производството си.
Експертът заяви още, че европейските производители, масово предлагащи своята продукция на българския пазар, не ползват захар, а заместители. Според нея българският потребител все още не си дава сметка, какво означава да потребява непрекъснато заместители и подсладители, които са химия.