24 Януари 2022понеделник00:03 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

С най-малки резерви от петрол сме в случай на криза

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 109

България е страната в ЕС с най-ограничени резерви от петрол и петролни продукти в случай на криза, става ясно от статистиката на "Евростат". Страната не изпълнява изискванията на европейските директиви за поддържане на ниво, равняващо се на среднодневния внос за 90 дни, и поддържа ниво за 74 дни. Данните на "Евростат" показват, че пандемията оказва съществено влияние върху резервите на ЕС.

Европейското законодателство изисква страните от общността да съхраняват петрол и горива, които да покриват поне 90 дни от среднодневния внос или 61 дни от среднодневното потребление, в зависимост от това кое количество е по-голямо. Вторият метод на изчисление на запасите е приложим единствено за страни със собствен добив на петрол - Нидерландия и Дания.

Част от тези резерви могат да бъдат съхранявани и в друга държава от ЕС. В общността само пет държави държат цялото количество от горива за спешни нужди на собствена територия - Гърция, Унгария, Полша, Словакия и Финландия.

Към юни 2021 г. страните от ЕС поддържат 112,5 млн. тона петролни продукти в резерв за кризисни ситуации, от които 47 млн. тона са запасите от петрол. Данните за България показват, че запасите от петрол в складовете достигат 962 хил. тона, като малка част от тях се съхраняват в друга страна от ЕС. Обемите на запасите за извънредни ситуации се определят от нормативната уредба и тяхното ниво е относително стабилно.

България е една от малкото държави, която посреща лятото на тази година с ръст на търговските резерви от петролни продукти - в момента те са с 11% повече спрямо юни 2020 г. Страните с най-големи резерви от петрол и петролни продукти в ЕС са Германия, Франция и Италия.

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Параграф 22".

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ