14 Юли 2025понеделник22:02 ч.

С шопска салата гигант празнуват в Борисовата

Националният кулинарен фестивал навъртя 18 000 километра и събра 4000 традиционни рецепти от кухнята на баба

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 109

С шопска салата гигант и запазената марка - боб, приготвен с много любов от шеф Пеньо Иванов, ще посрещне гостите на петия си рожден ден на 8 септември от 10,30 ч. Националният кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град". Единственият у нас пътуващ форум на традиционните български гозби, който се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, ще събере за поредна година майстори на ястията, известни личности, занаятчии и фолклорни изпълнители на Лятната сцена в Борисовата градина.
За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е пропътувал над 18 000 километра и е събрал архив от над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата "Рецептите на баба". Сега екипът си е поставил за цел да направи и второ, допълнено издание - за да може всеки да се докосне, сподели и опита тайните на националната ни кухня.
Много изненади за гостите на празника е подготвил екипът на "Пъстра трапеза". Част от тях е готвене на професионалната кухня на шеф Иванов, в което ще се включи за втора поредна година магът Астор, каскадьорът Иван Кристофф - известен като Човека-паяк, звездата от предаването "Имаш поща" Пейо Филипов и мн. др. Всички те ще приготвят по една своя любима рецепта, която обаче предпочетоха да запазят в тайна до самия ден на празника.
Специални гости на кулинарната изложба на традиционни ястия ще бъдат представители на арменската общност у нас. А една от изненадите ще са участници, които ще покажат как и какво са майсторили в кухнята българите от Средновековието. На сцената на фестивала ще могат да се видят и снимките от пътуващата фотоизложба "Пазител на традициите", които са уловили в кадър най-красивите места и обичаи от страната ни.
За най-малките гости на празника изненадата също е специална. Освен че ще могат да рисуват любимите си ястия на традиционния детски пленер, те ще дадат воля на таланта си и с творби с тебешир върху асфалта на специално нарисувани карти на България.
Част от атракциите на събитието ще бъде и "Чаршията на занаятите", където майстори ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи. Специално място там ще бъде отредено на статуята на лъжица-символ на пазителите на българските традиции, и книгата за послания, където всеки може да сподели своите мисли за това, което ни е съхранило като народ.
За тези, които искат да се пренесат в миналото, е специалното фотостудио, където ще могат да се пременят в традиционни носии от Ихтиманския регион и да се снимат за спомен. Няма да липсва и традиционното надяждане със специалния боб на шеф Иванов, от който досега са приготвени над 2000 литра.

ЕК предвижда нов данък за големите компании

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 127

Получаваме 4,4 млрд. лв. по ПВУ

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 127

Три агенции повишиха кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 127

БНБ пуска първите златни монети в евро

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 127

Геополитиката е в основата на враждата

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 127

Атина се бори с хилядите мигранти

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 127

Лавров в Китай след пълна подкрепа от Ким

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 127

47 години не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 479

/ брой: 127

Антибългаризъм

visibility 403

/ брой: 127

Игри на мита

автор:Таня Глухчева

visibility 411

/ брой: 127

Гаранция за европейското ни настояще и бъдеще

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ