09 Юли 2020четвъртък07:44 ч.

Позиция

Се ла ви!

Манията по английския изхвърли хиляди квалифицирани кадри, владеещи друг език, на улицата

/ брой: 236

автор:Денчо Владимиров

visibility 1360

Пиша по поръчение на възпитаници на Пловдивския и други университети, завършили френска филология, но неработещи в тази област. От години в българските училища се учи 90 на сто само английски език, докато в миналото поколения българи са изучавали френски. Например Христо Ботев.
Учебният предмет френски език отдавна е поизтрит от дневниците на училищата в България и учителите по френски от години отиват на улицата. Съвременната училищна система е такава, че по желание на децата, а реално на родителите, се избира за учене езикът на британците, наричани по новому брекзитианци. Сега навред в България се изисква при кандидатстване за работа, даже май и за дърводелец, свободно владеене на английски език. Вече и мераклиите за позиции в кметствата зубрят активно езика, за да могат да заемат длъжност. Английски се учи така масово и заради факта, че хиляди български зрелостници от години се юрват да учат безплатно в британски вузове. Седеммилионна България през последните години има повече студенти на Острова, отколкото Румъния - страна с многократно по-голямо население от нашето. Да не говорим за държави като Чехия, Унгария, Австрия и пр., които не могат да се качат и на малкото пръстче на България до края на века по брой студенти, настанили се в безплатните вузове на Острова. Комай всенародно у нас усилено се учи английски, за всички други езици е въпрос на късмет да се промъкнат в училищата.
И през изминалото лято Регионалният инспекторат по образование в Пловдив надлежно съобщи на сайта си вакантните места за учители. Същата картина като от години - поголовно се търсят учители по английски, само веднъж-дваж бяха обявени места за учители по френски език.
Това е истинското положение с изучаването на френски език в днешна демократична франкофонска България - двадесет и кусур години след историческата закуска на Франсоа Митеран с дисидентите у нас.
Историята заприлича на стар виц. Изпратили някога френски чиновници да проверяват доколко българите знаят френски и те попаднали в село, където две волски каруци не можели да се разминат на пътя заради товарите със слама. И тогава чули  френските чиновници един от каруцарите да вика:
- Жъв упре ли бе, Иване?
- Жъв упре, Стуене! Жъв упре! Отмести се  малко, де! Жъв упре!
- Ей, щом и в селата каруцарите говорят френски, какво остава за градовете! Учат българите здраво френски и това си е. Давай да докладваме на министъра! - ликували чиновниците, на които им се счуло, че каруцарите произнасят на френски известната фраза "Же ву при!" (Моля!)
За това написах тези редове в името на  десетки, а може би хиляди безработни учители по френски. Заради завършилите френска филология, но орисани да ползват езика на Балзак само като магазинерки, продавачки на билети в градския транспорт или като операторки в общинските тоалетни. Където някой мосю би влязъл по наложителност.
Екскюзе моа! Се ла ви!

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ