25 Октомври 2020неделя10:38 ч.

Позиция

Се ла ви!

Манията по английския изхвърли хиляди квалифицирани кадри, владеещи друг език, на улицата

/ брой: 236

автор:Денчо Владимиров

visibility 1551

Пиша по поръчение на възпитаници на Пловдивския и други университети, завършили френска филология, но неработещи в тази област. От години в българските училища се учи 90 на сто само английски език, докато в миналото поколения българи са изучавали френски. Например Христо Ботев.
Учебният предмет френски език отдавна е поизтрит от дневниците на училищата в България и учителите по френски от години отиват на улицата. Съвременната училищна система е такава, че по желание на децата, а реално на родителите, се избира за учене езикът на британците, наричани по новому брекзитианци. Сега навред в България се изисква при кандидатстване за работа, даже май и за дърводелец, свободно владеене на английски език. Вече и мераклиите за позиции в кметствата зубрят активно езика, за да могат да заемат длъжност. Английски се учи така масово и заради факта, че хиляди български зрелостници от години се юрват да учат безплатно в британски вузове. Седеммилионна България през последните години има повече студенти на Острова, отколкото Румъния - страна с многократно по-голямо население от нашето. Да не говорим за държави като Чехия, Унгария, Австрия и пр., които не могат да се качат и на малкото пръстче на България до края на века по брой студенти, настанили се в безплатните вузове на Острова. Комай всенародно у нас усилено се учи английски, за всички други езици е въпрос на късмет да се промъкнат в училищата.
И през изминалото лято Регионалният инспекторат по образование в Пловдив надлежно съобщи на сайта си вакантните места за учители. Същата картина като от години - поголовно се търсят учители по английски, само веднъж-дваж бяха обявени места за учители по френски език.
Това е истинското положение с изучаването на френски език в днешна демократична франкофонска България - двадесет и кусур години след историческата закуска на Франсоа Митеран с дисидентите у нас.
Историята заприлича на стар виц. Изпратили някога френски чиновници да проверяват доколко българите знаят френски и те попаднали в село, където две волски каруци не можели да се разминат на пътя заради товарите със слама. И тогава чули  френските чиновници един от каруцарите да вика:
- Жъв упре ли бе, Иване?
- Жъв упре, Стуене! Жъв упре! Отмести се  малко, де! Жъв упре!
- Ей, щом и в селата каруцарите говорят френски, какво остава за градовете! Учат българите здраво френски и това си е. Давай да докладваме на министъра! - ликували чиновниците, на които им се счуло, че каруцарите произнасят на френски известната фраза "Же ву при!" (Моля!)
За това написах тези редове в името на  десетки, а може би хиляди безработни учители по френски. Заради завършилите френска филология, но орисани да ползват езика на Балзак само като магазинерки, продавачки на билети в градския транспорт или като операторки в общинските тоалетни. Където някой мосю би влязъл по наложителност.
Екскюзе моа! Се ла ви!

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ