20 Юни 2021неделя22:42 ч.

Секретен код открит в творбите на Платон

Настроението на читателя се променя в зависимост от тайните музикални пасажи в текстовете на древногръцкия философ

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 2277

Американски математик и историк Джей Кенеди, който работи в Манчестърския университет във Великобритания, обяви, че е разбил секретен код, скрит в произведенията на древногръцкия философ Платон. Статията му е публикувана в американското научно сп. "Apeiron" и в сайта на висшето учебно заведение.
Платон споделя идеята за Питагорова "музика на сферите" - нечувана музикална хармония на Вселената, смята Кенеди. Заради това философът е създавал своите произведения в съответствие със законите именно на тази музикална хармония. Изследователят стигнал до извода, че един от най-известните диалози на Платон - "Държавата", е разделен на 12 части в зависимост от броя на звуците в хроматичната музикална гама (гама по полутонове). А дръвногръцкият философ поставя група от думи след всяка част.
Нотите, съответстващи на тези текстове, понякога са хармонични, а понякога не. В първия случай в съответната част от диалога става въпрос за нещо радостно, във втория - за война, за смърт и други неприятности.
Кенеди отбелязва, че настроението на читателя варира в зависимост от скритите музикални пасажи в текста. По този начин читателят е нещо като музикален инструмент, на който свири авторът.
Според Кенеди същността на тайното послание на Платон е, че светът не е създаден от боговете, а от по-висши закони, които могат да бъдат описани чрез езика на математиката и музиката. Ученият отбелязва, че заключенията му са потвърдени от много експерти по старогръцка теория на музиката и философията.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6050

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ