31 Май 2020неделя16:27 ч.

"Гост", 2016

Селения - леки и свободни като хайку

Андрей Янев реди акварели в столичната галерия "Контраст"

/ брой: 43

автор:Аксиния Джурова

visibility 918

За родения край морето художник, израснал с взор към безбрежната морска шир и хоризонт, там, където се сливат небето и морето, подобна изложба на пръв поглед не е необичайна. Морски пейзажи и безплътни ангели, кръжащи в "Селенията" на Андрей Янев, не виждаме за първи път. Майстор на акварела, характерен с цветова пестеливост и стигаща до ефирност монохромност, и този път той ни показва своя свят на спокойствие, извън шума на ежедневието и бъбривостта на живописния детайл. Зрителят отново ще се убеди, че храмът на Андрей е природата.

Но това е само очевидният прочит на тази изложба и на света на Андрей. Извън него, извън очевидното е личният дискурс на художника за смисъла на живота. Неслучайно неговите живописни "Селения" този път са извън видимото.

С необичайните размери в акварелната ни традиция неговите пейзажи и ангелски видения наподобяват гигантски прозорци към света и носят определено изповеден разказ за Спасението.

И ако хоризонтът в детството на художника е родил в него страстното желание да го достигне и докосне, своеобразните му акварелни откровения, показани в галерия "Контраст", ни приканват да надникнем в неговото лично духовно пространство, изпълнено със светлина, тишина и вечен покой. Пространство - извън комерсиалното време, опредметяващо всичко, пространство, в което се реят нашите ангели пазители - безплътни и безстрастни.

"Селенията" на Андрей Янев са извън стръвта и завистта, леки и свободни като хайку. Това е рядко срещана идейна и изповедна изложба, напомняща и за безкрая на света, извън очевидното, и за неговата ограниченост в очевидното.

Столичната галерия "Контраст" представя изложбата на Андрей Янев "Селения" - живописни хайку (5-29 март). Куратор е проф. Аксиния Джурова. Откриването е днес, 5 март, от 18.30 ч. в арт салона на ул. "Цар Самуил" 49.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ