08 Декември 2021сряда02:59 ч.

Суета

Селфито зад кадър, или автопортрети от една ръка разстояние

Хората се сещат, че има шанс да увековечават сами себе си още с появата на първите уреди за заснемане на единични или последователни образи

/ брой: 122

автор:Альона Нейкова

visibility 3954

Изразът "селфи" за първи път е забелязан от съставители на Оксфордския речник на английския език през 2002 г. като жаргонен термин, използван в един от популярните австралийски интернет форуми. Но е трябвало да мине над десетилетие този сленг да бъде включен в онлайн версията на най-известното академично издание в света и дори да получи титлата "Дума на годината" (2013).

Всъщност вече е широко известно, че иде реч за кадър от типа "автопортрет", направен с помощта на фотоапарат или мобилно устройство. За разпространението на увлечението по самоснимането допринасят най-много появата на качествени фронтални камери на смартфони и таблети, както и възможността полученото изображение да се публикува в различни социални мрежи.

Хората се сещат, че има шанс да увековечават сами себе си още с появата на първите уреди за заснемане на единични или последователни образи. Но в началото за целта са необходими определени умения за боравене с новата техника, като се изисква и доста време и подготовка. А и размерът на фотоапаратите не способства за количеството и качеството на снимките. Знае се обаче, че автопортретите, направени с помощта на огледало и безкрайно търпение, започват да набират популярност в началото на ХХ век.

С появата на по-компактни приспособления за запечатване на мига и техните масови модификации, превърнали фотографията в хоби, достъпно за широк кръг ценители, самоснимането става все по-разпространено. Обаче именно създаването на смартфони, чиито функции надминават представите за обикновен гласов разговор от разстояние, допринася изключително много за популярността, правенето и споделянето на селфи.

Постепенно то се превръща в начин на живот, мания и дори в изкуство. Вдъхновява не само обикновени хора да пробват уменията си (както и опциите на модерните технологии), но и известни личности попадат в капана на тази пристрастеност, като доста от тях успяват да я превърнат в бизнес. Безброй брандове плащат баснословни суми на звезди - актьори, музиканти, лица от телевизионния екран, за да качват в профилите си снимки с (ин)директна препратка към продуктите им.

Характерна особеност на селфито е фактът, че кадрите се правят на една ръка разстояние (за по-голямо удобство се разработват и специални стикове). С това се обяснява и определеният ракурс на снимката, като хората имат възможност да правят различни експерименти с образа си и да постигат определени ефекти.

Популярността на тези автопортрети постепенно разширява и рамките на възрастовия диапазон: увлечението, първоначално привлякло вниманието на по-младите персони (основно от нежния пол), лека-полека завладява и средното поколение.

Страстта към селфито обаче става и причината за психологическата зависимост на някои потребители на мобилни устройства и почитатели на различните социални мрежи. Стремежът да се трупат лайкове, търсенето на по-необичайни ракурси и просто жаждата за адреналин водят към извършването на безразсъдни постъпки, поставящи на изпитание здравето и дори заплашващи живота на авторите на тези снимки.

Музей провокира маниаци

Първият Музей на селфито официално отвори врати през 2018 г. в Лос Анджелис. Експозициите, посветени на феномена на самоснимането, привличат ценители не само от САЩ, но и от цял свят.

Всеки ден в социалните мрежи се качват над милион селфита. Както и да се отнасяте към тези модерни автопортрети (като към най-удивителното нещо на планетата или като към най-ниското стъпало в развитието на човешката култура), така или иначе те заемат своето забележително място в съвременното общество. А корените им отвеждат към най-древните и дори първобитни черти на вида хомо сапиенс. Всичко това със сигурност подсказва, че селфито заслужава собствен музей, смятат идеолозите на уникалната галерия, сред които е и бивш руски комедиен актьор.

Входът в изложбените зали струва 25 долара. Освен необичайните експонати (като статуи на Давид със смартфон в ръка и трон от селфи стикове) всеки посетител не само има възможност да си направи безброй автопортрети сред интерактивни инсталации и странен реквизит, но дори бива всячески провокиран да го стори - при това многократно.

Няма значение дали обичате селфито или го мразите - никога повече няма да го възприемате, както преди, обещават инициаторите на музея.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ