29 Май 2020петък00:23 ч.

Медии

СЕМ избира шеф на БНР през май

Очаква се новото ръководство на обществената медия да бъде ясно до края на юни

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 761

Изборът на генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, обяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова. Тя обясни, че е предложила началото да бъде тогава по няколко причини. "Предстои избор за председател на СЕМ, който ще бъде на 9 май, и смятам, че съветът трябва да влезе в избора за генерален директор, което е едно от най-важните правомощия на регулатора, с избран председател, който да може да си ръководи процедурата", обясни Владимирова. Втората причина е свързана с предстоящите евроизбори, а освен това от 25 април до 7 май има две седмици с три работни дни. От думите на Владимирова стана ясно, че най-вероятно конкурсът ще започне на 15 или 16 май, което дава възможност на потенциалните кандидати да имат яснота отсега.

Очакванията на Владимирова са конкурсът да приключи до края на юни т.г. Процедура ще е същата, по която бе избран и генерален директор на БНТ. "Различното е, че членовете на СЕМ публично и мотивирано вземат своите решения на всеки етап от процедурата. Първоначалният етап е допустимост на кандидатите до изслушване след проверка дали отговарят на изискванията на закона да бъдат кандидати за генерални директори. След това по закон има едноседмичен срок за отстраняване на недостатъци в документите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват. Кандидатите, събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания", обясни шефката на СЕМ.

Медийният регулатор е проучил и международния опит при подобен избор - почти в целия ЕС се прави т.нар. шортлиста, защото това все пак е интервю за работа. Владимирова заяви, че е нормално да има два етапа на допустимост, а до крайното изслушване да стигнат хора, които в най-голяма степен отговарят на очакванията на СЕМ да покрият критериите за генерални директори на двете обществени медии. Ако нито един от кандидатите не успее да събере мнозинство от 3 или повече гласа след 3 гласувания, ще бъде открита нова процедура.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ