13 Юни 2021неделя07:47 ч.

Медии

СЕМ избира шеф на БНР през май

Очаква се новото ръководство на обществената медия да бъде ясно до края на юни

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 1437

Изборът на генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, обяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова. Тя обясни, че е предложила началото да бъде тогава по няколко причини. "Предстои избор за председател на СЕМ, който ще бъде на 9 май, и смятам, че съветът трябва да влезе в избора за генерален директор, което е едно от най-важните правомощия на регулатора, с избран председател, който да може да си ръководи процедурата", обясни Владимирова. Втората причина е свързана с предстоящите евроизбори, а освен това от 25 април до 7 май има две седмици с три работни дни. От думите на Владимирова стана ясно, че най-вероятно конкурсът ще започне на 15 или 16 май, което дава възможност на потенциалните кандидати да имат яснота отсега.

Очакванията на Владимирова са конкурсът да приключи до края на юни т.г. Процедура ще е същата, по която бе избран и генерален директор на БНТ. "Различното е, че членовете на СЕМ публично и мотивирано вземат своите решения на всеки етап от процедурата. Първоначалният етап е допустимост на кандидатите до изслушване след проверка дали отговарят на изискванията на закона да бъдат кандидати за генерални директори. След това по закон има едноседмичен срок за отстраняване на недостатъци в документите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват. Кандидатите, събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания", обясни шефката на СЕМ.

Медийният регулатор е проучил и международния опит при подобен избор - почти в целия ЕС се прави т.нар. шортлиста, защото това все пак е интервю за работа. Владимирова заяви, че е нормално да има два етапа на допустимост, а до крайното изслушване да стигнат хора, които в най-голяма степен отговарят на очакванията на СЕМ да покрият критериите за генерални директори на двете обществени медии. Ако нито един от кандидатите не успее да събере мнозинство от 3 или повече гласа след 3 гласувания, ще бъде открита нова процедура.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ