06 Август 2020четвъртък18:36 ч.

Медии

СЕМ избира шеф на БНР през май

Очаква се новото ръководство на обществената медия да бъде ясно до края на юни

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 841

Изборът на генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, обяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова. Тя обясни, че е предложила началото да бъде тогава по няколко причини. "Предстои избор за председател на СЕМ, който ще бъде на 9 май, и смятам, че съветът трябва да влезе в избора за генерален директор, което е едно от най-важните правомощия на регулатора, с избран председател, който да може да си ръководи процедурата", обясни Владимирова. Втората причина е свързана с предстоящите евроизбори, а освен това от 25 април до 7 май има две седмици с три работни дни. От думите на Владимирова стана ясно, че най-вероятно конкурсът ще започне на 15 или 16 май, което дава възможност на потенциалните кандидати да имат яснота отсега.

Очакванията на Владимирова са конкурсът да приключи до края на юни т.г. Процедура ще е същата, по която бе избран и генерален директор на БНТ. "Различното е, че членовете на СЕМ публично и мотивирано вземат своите решения на всеки етап от процедурата. Първоначалният етап е допустимост на кандидатите до изслушване след проверка дали отговарят на изискванията на закона да бъдат кандидати за генерални директори. След това по закон има едноседмичен срок за отстраняване на недостатъци в документите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват. Кандидатите, събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания", обясни шефката на СЕМ.

Медийният регулатор е проучил и международния опит при подобен избор - почти в целия ЕС се прави т.нар. шортлиста, защото това все пак е интервю за работа. Владимирова заяви, че е нормално да има два етапа на допустимост, а до крайното изслушване да стигнат хора, които в най-голяма степен отговарят на очакванията на СЕМ да покрият критериите за генерални директори на двете обществени медии. Ако нито един от кандидатите не успее да събере мнозинство от 3 или повече гласа след 3 гласувания, ще бъде открита нова процедура.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 645

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 440

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ