12 Август 2020сряда03:50 ч.

Сезонът за сръндаци е открит

Подборният отстрел ще продължи до 30 октомври т.г.

/ брой: 104

автор:Милчо Андреев

visibility 2234

Ловният сезон за подборен отстрел на сръндаци у нас стартира на 1 май и ще продължи до 30 октомври 2012 г.
Може би най-красивото животно в нашите поля и гори е сърната. Тя е средно голям тревопасен бозайник от разред чифтокопитни. Широко разпространена е в България и е обичаен ловен обект. Само мъжките екземпляри притежават рога - къси и прави. През зимата те губят рогата си, но напролет за новия размножителен сезон те израстват отново. В началото новите рога са покрити със слой тънка кожа, който постепенно изчезва. Тялото на сърната е червеникаво, а лицевите части сиви. Окраската варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части. Сърната е относително малка по размери в сравнение с други представители на семейство Плътнороги. Дължината на тялото й достига от 95 до 135 см с общо тегло между 15 и 30 кг. Опашката е къса (2 - 3 см), трудно забележима. Първите и вторите рога са неразклонени, между 5 и 12 см, докато при възрастните сръндаци достигат от 20 до 25 см, често завършващи с два или три, рядко с четири върха.
Подборният отстрел е основно ловно-стопанско мероприятие и се провежда за всички видове едър дивеч, които обитават нашата страна - благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, зубър, мечка и глухар. Чрез него се подобрява качеството на дивеча - генетично, екстериорно, трофейно - и се създава оптимална структура на популациите при отделните видове. Целите на подборния отстрел са да се достигнат и поддържат допустимите дивечови запаси при най-подходяща полова и възрастова структура на популациите.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ