26 Октомври 2020понеделник15:43 ч.

Сезонът за сръндаци е открит

Подборният отстрел ще продължи до 30 октомври т.г.

/ брой: 104

автор:Милчо Андреев

visibility 2335

Ловният сезон за подборен отстрел на сръндаци у нас стартира на 1 май и ще продължи до 30 октомври 2012 г.
Може би най-красивото животно в нашите поля и гори е сърната. Тя е средно голям тревопасен бозайник от разред чифтокопитни. Широко разпространена е в България и е обичаен ловен обект. Само мъжките екземпляри притежават рога - къси и прави. През зимата те губят рогата си, но напролет за новия размножителен сезон те израстват отново. В началото новите рога са покрити със слой тънка кожа, който постепенно изчезва. Тялото на сърната е червеникаво, а лицевите части сиви. Окраската варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части. Сърната е относително малка по размери в сравнение с други представители на семейство Плътнороги. Дължината на тялото й достига от 95 до 135 см с общо тегло между 15 и 30 кг. Опашката е къса (2 - 3 см), трудно забележима. Първите и вторите рога са неразклонени, между 5 и 12 см, докато при възрастните сръндаци достигат от 20 до 25 см, често завършващи с два или три, рядко с четири върха.
Подборният отстрел е основно ловно-стопанско мероприятие и се провежда за всички видове едър дивеч, които обитават нашата страна - благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, зубър, мечка и глухар. Чрез него се подобрява качеството на дивеча - генетично, екстериорно, трофейно - и се създава оптимална структура на популациите при отделните видове. Целите на подборния отстрел са да се достигнат и поддържат допустимите дивечови запаси при най-подходяща полова и възрастова структура на популациите.

Кога PCR тестът е най-достоверен?

автор:Дума

visibility 0

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е с коронавирус

автор:Дума

visibility 32

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

автор:Дума

visibility 74

Собственици на затворени барове искат държавни компенсации.

автор:Дума

visibility 86

1/3 от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

автор:Дума

visibility 53

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 203

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 203

Ще внасят американско ядрено гориво

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 203

Медици описаха профила на пациентите, кото прекарват тежко COVID

автор:Дума

visibility 370

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

автор:Велиана Христова

visibility 575

/ брой: 203

Такса смет - вечният преследвач

автор:Деси Велева

visibility 319

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ