29 Май 2020петък01:34 ч.

Сезонът за сръндаци е открит

Подборният отстрел ще продължи до 30 октомври т.г.

/ брой: 104

автор:Милчо Андреев

visibility 2036

Ловният сезон за подборен отстрел на сръндаци у нас стартира на 1 май и ще продължи до 30 октомври 2012 г.
Може би най-красивото животно в нашите поля и гори е сърната. Тя е средно голям тревопасен бозайник от разред чифтокопитни. Широко разпространена е в България и е обичаен ловен обект. Само мъжките екземпляри притежават рога - къси и прави. През зимата те губят рогата си, но напролет за новия размножителен сезон те израстват отново. В началото новите рога са покрити със слой тънка кожа, който постепенно изчезва. Тялото на сърната е червеникаво, а лицевите части сиви. Окраската варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части. Сърната е относително малка по размери в сравнение с други представители на семейство Плътнороги. Дължината на тялото й достига от 95 до 135 см с общо тегло между 15 и 30 кг. Опашката е къса (2 - 3 см), трудно забележима. Първите и вторите рога са неразклонени, между 5 и 12 см, докато при възрастните сръндаци достигат от 20 до 25 см, често завършващи с два или три, рядко с четири върха.
Подборният отстрел е основно ловно-стопанско мероприятие и се провежда за всички видове едър дивеч, които обитават нашата страна - благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, зубър, мечка и глухар. Чрез него се подобрява качеството на дивеча - генетично, екстериорно, трофейно - и се създава оптимална структура на популациите при отделните видове. Целите на подборния отстрел са да се достигнат и поддържат допустимите дивечови запаси при най-подходяща полова и възрастова структура на популациите.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ