30 Октомври 2020петък19:23 ч.

Шенгенски марш

/ брой: 37

автор:Веселин Стоянов

visibility 1214

Чудя се какво ли е станало с кравата, отлята от бронз, която някогашните собственици на казанлъшката фирма за производство на мляко гордо сложиха на постамент в двора на предприятието. Тази крава трябваше да демонстрира и гарантира факта, че млякото, което фирмата преработва чрез компютри, които се командваха директно от Холандия, е уникално, чисто, гъсто, с висока масленост и прочие неща, които ви идват на акъла за добро кисело мляко. Коктейлът по откриването на компютърната линия и въпросната крава-паметник беше изцяло от млечни продукти - сирена, кашкавали, айряни. Всички цъкаха с език и гледаха усмихнати и нахранени как европейското чудо навлиза в България.
Проблемът беше, че навлиза именно в България. Не мина и година и нещо забуксува между млекопроизводителите, т.е. собствениците на кравите, и млекопреработвателите, т.е. собствениците на кравата от бронз. Така и не стана ясно какво точно: едните казваха, че млякото, което купували, било разредено с вода, а другите се кълняха в децата си, че няма такива работи. Да си призная честно, дори не знаех, че фирмата производител на мляко си е дигнала чуковете и се е преместила в друг град. Е, тяхна работа, всеки знае себе си и хала си.
Не подозирах обаче, че предстои погром. Макар че предния ден, в петък, минах оттам и видях една стабилна сюрия цигани с каруци. Когато попитах какво правят тук, те се ухилиха и казаха, че някой им казал, че ще раздават кашкавал, и те за това дошли. Пък може и наистина някой да ги е убедил, че зад оградата на бившия млекокомбинат стоят пити с кашкавал и те, хората, давай наготово. Не защото са цигани, мнозина от нас също щяха да са там.
На другия ден обаче се случи страшното. Повече от 500 цигани с брадви, копачи и каруци нападнаха фабриката и започнаха да крадат всичко, което беше метално. Кашкавал, естествено, нямаше. Най-напред падна оградата от ребрована ламарина, която беше дълга повече от 300 метра и висока 2,50 метра. После нахлуха вътре. Изнасяха всичко желязно, което щяха да занесат после в пунктовете. Нарязано или не, какво значение има. Пристигна полицията, дори конни полицаи пристигнаха чак от Стара Загора (33 км) - да се чудиш за какво ги бяха докарали добичетата, които освен за състезания и участия в полицейски паради, за друго не ставаха. После от РДВР Стара Загора съобщиха, че са арестували 12 грабители. От всичките над 500!
Гледах репортажите и си мислех за онази България, която щеше да прилича на Холандия. Чудех се къде ли е онази бронзова крава и защо посред бял ден се случва такова варварство, от което очевидно родната полиция не успява да ни пази въпреки химна си. Не се съмнявам, че кравата е прибрана отдавна и краси друг двор нейде из страната. Но това, което видях, ме върна към един отдавнашен разговор, когато двама цигани ми обясняваха, че младите българи ще избягат в чужбина, по-старите ще измрат и тогава циганите ще завземат държавата. И после - кючек до... И ядене и пиене! За това се сетих по време на репортажите. Дори не ми се ходеше до мястото на събитието. Какво да гледам? Разграждането на митичната Холандия ли или поредното безхаберие на родната полиция?
Нейсе. Надвечер се чу, че фабриката имала собственик, ама той не искал да се занимава с циганите. После един друг подхвърли, че най-вероятно той очаква от самите цигани да му разчистят парцела, а после да си строи нещо. С една дума - единение между бизнеса и властта, а помощ - от циганите. Не искам да обидя това племе, те тичат по течението и чакат да измрем или да избягаме в чужбина. Пък и в държавата го удариха през просото, а тези хора първи усещат това явление и го използват.
Явлението се нарича липса на капацитет за управление. Взривът в София пред редакцията на столичен вестник разби още една стена - стената от някакъв страх на първо ниво. Случката в града на розите показва още едно нещо - тези, които са на власт, трябва да работят като нас, пълно и отговорно, а не да ритат топка по обяд или да си почиват до същия този обед като председателят на Общинския съвет в Казанлък. Властта трябва да поеме отговорностите си, че вече ме е страх колко още бомби трябва да изгърмят, или фабрики да бъдат ограбени, за да разберем какво става в България.
Защото журналистът Явор Дачков ще излезе прав, когато казва, че не иска Бойко да го пази, а него да пазят от Бойко Борисов...

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ