29 Май 2020петък04:05 ч.

Шок и почуда

/ брой: 54

автор:Георги Кадиев

visibility 1691

С огромна почуда вчера разбрах, че на сайта на Столичния общински съвет е публикуван проект на промени в наредбата за местните данъци и такси, който предвижда поскъпване с 15 до 50% на 20 от действащите такси за услуги на гражданите и бизнеса и въвеждането на 12 нови. Като зам.-председател на Комисията по финанси и бюджет на СОС и дума не съм чул за това. Председателят на комисията Орлин Алексиев не знае. Председателят на стопанската комисия Николай Стойнев не знае. И което е най-големият парадокс - вносителят на доклада, зам.-кметът Минко Герджиков не знае. Пред в. "Дневник" той казал: "Не зная за какво става въпрос, последните месеци бях много зает със старта на данъчната кампания. Вероятно документът е изготвен от моя отдел."
Този документ поражда няколко въпроса:
- абсурдно е такъв документ да се появи на сайта на СОС с подпис на вносител, който не знае за какво става въпрос;
- абсурдно е общинският съвет да научава за сериозни промени в такси и въвеждане на нови такси от медиите;
- абсурдно е да се правят такива предложения месец след приемане на бюджета. Нали те носят допълнителни приходи, как това се отразява на бюджета, как ги разходваме? Или отсега тръгваме да правим актуализация?
И накрая по същество: някой ще обясни ли икономическата логика за увеличаване цените на таксите? Те по закон трябва да покриват стойността на услугата. Заверка на копие от документ от дирекция "Информационно обслужване" от 0,50 лв. става 1 лв. Кое е поскъпнало - хартията ли, подписът на чиновника ли? Да не навлизам в подробности по другите увеличения на всевъзможни справки и разрешения. Или по нововъведените такива.
Например, ако имам правомощия, бих се ангажирал да махна каруците от София. Пречат на транспорта, създават опасност за катастрофи, возят какви ли не боклуци. Нищо европейско не виждам в тях. Вместо това обаче общината им слага такса: издаване на регистрационен талон за ППС с животинска тяга - 10 лв.
София наистина има нужда от промяна. И на първо място да започне от общинската администрация.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ