22 Юни 2021вторник01:39 ч.

Ще останем ли туристическа пустиня?

/ брой: 186

автор:Иван Аладжов

visibility 1414

Алкохолният туризъм влияе негативно на страната ни и затова трябва да бъдат взети мерки, предлагат от бранша. По принцип това прозрение е правилно. Но дали то не идва прекалено късно и дали наистина ще е възможно да се протоводейства на тази негативна тенденция?
Аз лично трябва да призная, че не съм оптимист и не вярвам, че ще можем да се променим като туристическа дестинация. Защото тази промяна ще трябва да започне със смяна на менталитета, който за съжаление е доста чешитски, а и ще са нужни милиардни нови инвестиции в сектора, за да могат да се променят нещата към по-добро.
Каква е реалността у нас?
Имаме не особено голямо крайбрежие, със сравнително малки и тесни плажове. На всичкото отгоре през последното десетилетие тази ивица бе безпощадно презастроена и вече наподобява бетонна пустиня, най-често без подкрепяща я инфраструктура като пречиствателни станции, сметосъбиране, нормални пътища и т.н. През лятото тези туристически гета се пълнят със стотици хиляди посетители, което натоварва природата, а и самите летовници до предел. В морето се изливат най-често непречистените отходни води на хаотично нароилите се като гъби курорти. Морската вода съответно е мръсна. Плажовете са лошо поддържани и препълнени с хора. Произволно се искат какви ли не такси за чадъри, шезлонги и за какво ли още не. А и дори предварително да си доплатил за стая с гледка към морето, това не ти е гарантирано. Може на място да се окаже, че между твоя прозорец и морската шир стърчи друга постройка. Обслужващият персонал по хотелите и заведенията преобладаващо е навъсен и гледа на туриста или като на натрапник, който го безпокои, или на самоходен портфейл, от който трябва да се измъкнат максимално много пари срещу минимален труд.
Съответно какъв типаж туристи може да очакваме да идват у нас при тези нелицеприятни реалности? От една страна, това са, да ги наречем, нормални туристи, които ще дойдат веднъж и ще си кажат - никога пак. Освен ако по една случайност успеят все пак да намерят пътя към незасегнатите от масовия туризъм и човешката алчност места у нас, но те стават все по-малко. А броят на такива летовници и в бъдеще ще остане обозрим. Основният контингент, от който зависи оцеляването на собствениците на хотелите, ще остане ордите на подрастващи англичани, скандинавци и германци, избрали страната ни именно заради многото евтин алкохол и проститутки.
А съветът, който дават от варненската туристическа камара, страната ни да ползва примера на Турция в ограничаването на този род почивки, най-вероятно ще си остане само поредното добро пожелание. Защото Турция със своите 6000 км крайбрежие не е така нагъчкана, както нашите 378 км брегова ивица. Освен това тяхната традиция по принцип има съвсем друго отношение към алкохола, като там май са и доста по-трудолюбиви и значително по-любезни към гостите си.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ