27 Май 2022петък21:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Знание

Ще живеем 500-600 години

Това би било възможно, ако узнаем как една къртица ремонтира увредената си ДНК

/ брой: 228

автор:Зорница Веселинова

visibility 1422

Нищо и никакво животинче може да промени продължителността на човешкия живот до около 800 години, ако биолозите и биохимиците го изследват както трябва. То е т.нар. гол земекоп (Heterocephalus glaber) - вид къртица, обитаваща Африка. Тя стои под земята, храни се с грудките на някои местни растения и, както личи от името й, е гола голеничка - по кожата й няма никаква растителност.
Учени от Института по химична биология и фундаментална медицина (ИХБФМ) и Института по молекулярна и клетъчна биология (ИМКБ) - и двата са към Сибирското отделение на Руската академия на науките, установиха, че голият земекоп живее към 30 години, а  останалите гризачи едва оцеляват до 3-та си година. Според изследователите огромната продължителност на живота на тази къртица вероятно се дължи на по-специалната система за ремонт на ДНК. Те подчертават в сп. Aging, че ако причината за удивителното дълголетие на голия земекоп бъде разгадана, хомо сапиенс ще живее средно 500-600 години, а в някои случаи - до към 800.
Голият земекоп, който доста прилича на мишка, не се променя с възрастта - до дълбока старост изглежда млад и запазва способността и желанието си да се размножава. На това зверче не действат вредните химични вещества. Радиоактивните лъчения не са пагубни за него. Внимание: то не боледува от рак, в  организма му не се образуват злокачествени тумори.
Учените от ИХБФМ и ИМКБ облъчвали с гама-частици съединителна тъкан на голи земекопи и мишки. И после сравнили процесите на репарация на тяхната ДНК. "Установихме, че активността на репарацията на увредените клетки на голите земекопи е много по-голяма, отколкото в клетките на мишките и смятаме, че този факт е в основата на по-дългия им живот", обяснява Олга Лаврик, завеждаща лабораторията по биоорганична химия на ИМКБ. Репарацията е способността да се ремонтират дефекти и разкъсвания в молекулата на ДНК в резултат на физическо или химическо въздействие. Тя протича на няколко етапа. Първо: открива се увреждането. Второ, "неправилният" участък от ДНК-то се отстранява. Трето, възстановява се целостта на веригата.
Руските учени са категорични: ако изучим механизма на репарацията на ДНК при голите земекопи, ще се избавим от онкологичните и старческите заболявания и ще удължим човешкия живот.
Техни колеги от Научния медицински център към Университета на Тексас в Сан Антонио също изследваха подземните гризачи, акцентирайки върху обменните процеси в организма им. Резултатите: белтъчните молекули практически не се променят през целия живот на голите земекопи. Свободните радикали не ги увреждат. А тези радикали са сочени едва ли не като главните врагове на младостта и дълголетието, като виновници за стареенето, понеже окисляват клетките и тъканите и увреждат ДНК. 


Йон антиоксидант унищожава отровите в организма


Природата е заложила специална програма за стареене в микроскопична част на човешката клетка, наречена митохондрия. Митохондриите се наблюдават само под микроскоп, но функционират като големи заводи - всекидневно преработват до 410 л кислород, преобразувайки го в жизнена енергия. Но както при всички производства и това в митохондриите не минава без шкарто - при него се отделят 0,5 л отровно химично вещество, известно като суперокис, което причинява смъртта на тъканите. В определен момент от развитието на организма токсичният суперокис заповядва на клетките: започвате да стареете, за да умрете.
Може ли да се победи този враг? Може - с помощта на антиоксидантите. Обаче те са несъвършени - в даден момент се разграждат. Поради това пред учените възникна задачата природната програма да бъде променена. С други думи, човешкият организъм да живее колкото се може по-дълго.
Акад. Владимир Скулачов от московския институт по физико-химична биология "А. Белозерский", създаде мощен антиоксидант, наречен впоследствие на него - "йон на Скулачов" (SkQ). Този антиоксидант може да неутрализира отровния суперокис. Първите изпитания на йона показаха, че той "подлага крак" на 8 заболявания, характерни за напредналата възраст. Засега обаче учените от екипа на акад. Скулачов са предпазливи - твърдят, че се справя само с катарактата и дистрофията на очната ретина при възрастни бозайници. В няколко клиники в Москва и Санкт Петербург започнаха експерименти с хора, но резултатите засега са засекретени.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 160

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 125

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 109

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ