21 Септември 2020понеделник02:20 ч.

Знание

Ще живеем 500-600 години

Това би било възможно, ако узнаем как една къртица ремонтира увредената си ДНК

/ брой: 228

автор:Зорница Веселинова

visibility 289

Нищо и никакво животинче може да промени продължителността на човешкия живот до около 800 години, ако биолозите и биохимиците го изследват както трябва. То е т.нар. гол земекоп (Heterocephalus glaber) - вид къртица, обитаваща Африка. Тя стои под земята, храни се с грудките на някои местни растения и, както личи от името й, е гола голеничка - по кожата й няма никаква растителност.
Учени от Института по химична биология и фундаментална медицина (ИХБФМ) и Института по молекулярна и клетъчна биология (ИМКБ) - и двата са към Сибирското отделение на Руската академия на науките, установиха, че голият земекоп живее към 30 години, а  останалите гризачи едва оцеляват до 3-та си година. Според изследователите огромната продължителност на живота на тази къртица вероятно се дължи на по-специалната система за ремонт на ДНК. Те подчертават в сп. Aging, че ако причината за удивителното дълголетие на голия земекоп бъде разгадана, хомо сапиенс ще живее средно 500-600 години, а в някои случаи - до към 800.
Голият земекоп, който доста прилича на мишка, не се променя с възрастта - до дълбока старост изглежда млад и запазва способността и желанието си да се размножава. На това зверче не действат вредните химични вещества. Радиоактивните лъчения не са пагубни за него. Внимание: то не боледува от рак, в  организма му не се образуват злокачествени тумори.
Учените от ИХБФМ и ИМКБ облъчвали с гама-частици съединителна тъкан на голи земекопи и мишки. И после сравнили процесите на репарация на тяхната ДНК. "Установихме, че активността на репарацията на увредените клетки на голите земекопи е много по-голяма, отколкото в клетките на мишките и смятаме, че този факт е в основата на по-дългия им живот", обяснява Олга Лаврик, завеждаща лабораторията по биоорганична химия на ИМКБ. Репарацията е способността да се ремонтират дефекти и разкъсвания в молекулата на ДНК в резултат на физическо или химическо въздействие. Тя протича на няколко етапа. Първо: открива се увреждането. Второ, "неправилният" участък от ДНК-то се отстранява. Трето, възстановява се целостта на веригата.
Руските учени са категорични: ако изучим механизма на репарацията на ДНК при голите земекопи, ще се избавим от онкологичните и старческите заболявания и ще удължим човешкия живот.
Техни колеги от Научния медицински център към Университета на Тексас в Сан Антонио също изследваха подземните гризачи, акцентирайки върху обменните процеси в организма им. Резултатите: белтъчните молекули практически не се променят през целия живот на голите земекопи. Свободните радикали не ги увреждат. А тези радикали са сочени едва ли не като главните врагове на младостта и дълголетието, като виновници за стареенето, понеже окисляват клетките и тъканите и увреждат ДНК. 


Йон антиоксидант унищожава отровите в организма


Природата е заложила специална програма за стареене в микроскопична част на човешката клетка, наречена митохондрия. Митохондриите се наблюдават само под микроскоп, но функционират като големи заводи - всекидневно преработват до 410 л кислород, преобразувайки го в жизнена енергия. Но както при всички производства и това в митохондриите не минава без шкарто - при него се отделят 0,5 л отровно химично вещество, известно като суперокис, което причинява смъртта на тъканите. В определен момент от развитието на организма токсичният суперокис заповядва на клетките: започвате да стареете, за да умрете.
Може ли да се победи този враг? Може - с помощта на антиоксидантите. Обаче те са несъвършени - в даден момент се разграждат. Поради това пред учените възникна задачата природната програма да бъде променена. С други думи, човешкият организъм да живее колкото се може по-дълго.
Акад. Владимир Скулачов от московския институт по физико-химична биология "А. Белозерский", създаде мощен антиоксидант, наречен впоследствие на него - "йон на Скулачов" (SkQ). Този антиоксидант може да неутрализира отровния суперокис. Първите изпитания на йона показаха, че той "подлага крак" на 8 заболявания, характерни за напредналата възраст. Засега обаче учените от екипа на акад. Скулачов са предпазливи - твърдят, че се справя само с катарактата и дистрофията на очната ретина при възрастни бозайници. В няколко клиники в Москва и Санкт Петербург започнаха експерименти с хора, но резултатите засега са засекретени.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ