01 Юли 2022петък16:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Схватката на "щита и меча"

Москва затваря небето над Федерацията

/ брой: 36

автор:Тодор Андреев

visibility 3933

Към новата структура на въоръжените сили на Русия, възприета в началото на 2011 г., от 1 декември започнаха да функционират мобилни войски за въздушно-космическа отбрана, които ще завършат формирането си в края на 2020 г. Съставът и задачите им се определят от схващането, че  бъдещите войни ще започват не на земята, а с удари по групировката на въздушно-космическите сили и ще продължат с масирано използване на високоточно оръжие по енергетичните, химическите и радиационно опасни обекти. С една дума, операциите на бъдещето ще носят ярко изразен тримерен и дори "многомерен" (суша-въздух-океан-близък космос) характер.  
Въоръжените сили на Русия стигат до това важно решение след задълбочен анализ на множество сериозни предизвикателства за сигурността на Федерацията. Когато през 2004 г. китайците "осветиха" с лазерен лъч американски спътник шпионин, без да му причинят вреда, стана ясно, че сателитите са силно уязвими! Скоро след това, през май 2005 г. светът узна, че, съгласно тайна американска доктрина за космическа отбрана, САЩ се готвят да извеждат оръжия в космоса. Русия веднага заяви, че ще реагира "адекватно". През ноември 2006 г. администрацията на Буш одобри нова национална космическа политика, в съответствие с която САЩ "не признават никакви ограничения на фундаменталното право Съединените щати да извършват дейности и да получават информация от космоса". Три месеца след това Китай подхвърли ново предизвикателство, като унищожи собствен метеорологичен спътник. А на 21 февруари 2008 г. на височина 247 м, три минути след старта, ракета прехващач "Стандарт-3", изстреляна от борда на американски крайцер в Тихия океан, удари спътник шпионин на САЩ, който се спускаше безконтролно от орбита. Американското космическо командване твърди, че СССР, а след това и Русия са провели 38 изпитания на комплекси за унищожаване на чужди спътници.
Космосът се оказа под прицел. Тези сюжети бяха само едно продължение на усилията на великите сили в подготовката им за космически битки. Дори с развитото си актьрско въобръжение Роналд Рейгън не би могъл да си представи какво са това "звездни войни", когато руснаците по програмата "Фон-1", започват да разработват лъчево оръжие, електромагнитни оръдия, антиракети, многозарядни системи за залпов огън, които, базирани в космоса с масиран удар, да унищожат отведнъж целия американски ракетно-ядрен потенциал. Съществува американски проект от титанови или уранови отливки дълги 6,1 м с диаметър 300 мм с кощунственото наименование "Стрелите на Бога" (Rods from God), които се пускат от космоса срещу бункери, щабове, военни заводи, сгради. Получили допълнително ускорение, те се срещат с целите при скорост 11 км в секудна. Разрушителният ефект е съпоставим с този на малки ядрени бомби.
САЩ съвместно със съюзниците от НАТО нееднократно демонстрираха на практика как трябва да се воюва с относително слаб противник. Всичко се прави от разстояние, от въздуха. С крилати ракети и безпилотни самолети започват да нанасят удари по жизнено важни центрове и военната инфраструктура. След като системата за противоракетна отбрана на страната бъде напълно подавена, се задействат бомбардировачите и щурмовата авиация.
Принципната разлика на Руските въоръжени сили от армиите на страните, оказали се неспособни да дадат отпор на външния агресор, е наличието на стратегическо ядрено оръжие. Но си струва да се добави още един фактор - най-съвършените в света системи за противовъздушна отбрана днес се произвеждат в Русия.
Според руски експерти през 2030 г. практически цялата територия на Русия може да стане уязвима от средствата за въздушно-космическо нападение на чуждите държави. Предполага се, че дотогава коренно ще се промени усвояването на въздушно-космическото пространство като единна сфера за въоръжена борба. На въоръжение в "основните" чужди държави ще постъпят принципно нови средства и системи - хиперзвукови и въздушно-космически летателни апарати, които ще могат да нанасят координирани във времето и пространството високоточни удари практически по всички цели на територията на Русия. В това критично състояние на въздушно-космическата отбрана се наложи системите за противовъздушна отбрана, ракетно-космическата отбрана и радиоелектронната борба да се трансформират в единна система за въздушно-космическа отбрана. На 3 юли 2009 г. в състава на руската армия беше създадено Обединено стратегическо командуване за въздушино-космическа отбрана. Новите войски за въздушно-космическа отбрана, които дежурят от 1 декември 2011 г., в мирно време ще възпират потенциалния агресор, а във военно - ще отразяват въоръжената агресия с всички арсенали на ядрено оръжие. Космическите войски са само един елемент на войските в рамките на единната система за космическа отбрана на страната. За 10 г. Космическите войски на Русия са изстреляли над  230 ракетоносители, които са извели в орбита 300 граждански и военни космически апарати. Спасили са Международната космическа станция от сблъсък с космически обекти 900 пъти, съпровождали са над 370 апарата. Засекли са над 200 пуска на руски и чужди ракети носители и балистични ракети.
В своя състав новите войски включват частите на силите и средствата за ПВО, системите за иформиране за ракетно нападение, противоракетната отбрана и радиоелектронната борба.
Днес в руската ПВО влизат ЗРК "Тунгуска", "Тор", "Панцер-С1", С-300 и С-400. Като самосотоятелен елемент съществува стратегическата ПРО А-135, прикриваща Москва и централния промишлен район. Системата се създава от 1971 г. и е приета на въоръжение през 1995 г. В състава й влизат радарът "Дон-2Н", два типа антиракети и командният пункт в Солнечногорск. Тази система е предназначена за отразяване ограничен ядрен удар. На антиракетите 53Т6 са монтирани ядрени бойни глави. Експерти са пресметнали, че при взривяването им в космоса мигновено може да загине до 10% от населението на Москва, електромагнитният импулс ще изведе от строя всичките енергетични системи в региона, каналите за бойно управление и линиите за свръзка. Но все пак това е много по-малък поразяващ ефект в сравнение с този, който би се получил при пряко попадение върху Москва на ядрена бойна глава от междуконтинентална балистична ракета на противника.
Създаденият в Русия космически ешелон на системата за откриване и предупреждаване за ракетно нападение се състои от три спътника тип "Космос". Те наблюдават непрекъснато само територията на САЩ и не могат да откриват старт на балистични ракети в другите региони на планетата. Но има и наземен ешелон от радиолокационни станции в Казахстан, Белорусия, Азербайджан. През последните две години към тях се прибавиха радарите "Воронеж-М" в Армавир и Лехтуси.
Третата не по-маловажна съставна част на космическата защита е оптико-електронният комплекс "Прозорец" и специализираният радар в Таджикистан.
Основа на войските за въздушно-космическа отбрана ще бъде най-новата зенитно-ракетна система С-400, известна като "Дългата ръка", заедно със С-500 "Самодържец", която е в процес на разработка.
Военни експерти сочат, че създаването на единната система за противовъздушна, противоракетна и противокосмическа отбрана е руско ноу-хау в схватката на "щита" срещу "меча", което не е реализирано никъде в света и няма изгледи да се появи.В хода на военната реформа до 2015 г. вероятно ще бъде създадена и групировка от няколкостотин спътника с различно предназначение, ръководена от Космическите войски. Разработен е военен миниспътник с маса само 2 кг, който много трудно се открива.
В интервю пред сп. "Новости космонавтики" генерал-полковник Владимир Поповкин съобщи, че над посолствата на Москва по света могат да бъдат монтирани специални станции, които ще са част от системата за контрол на космическото пространство и съществен елемент на руската противоракетна отбрана. Това ще позволи да бъде фиксиран първият стадий от пуска на противниковите ракети, който сега е невидим за руските сили за отбрана. Станциите, които ще заемат място на половин стая, няма да се обслужват от персонал, а ще се управляват дистанционно от команден център. Генералът твърди, че Москва вече е изпробвала подобна система за контрол и наблюдение на ракети.
Доказателство за сериозността на реформите на руските въоръжени сили са и предвижданите средства за ново оръжие - от 2011 до 2020 г. ще бъдат похарчени 19 трилиона рубли. Предвижда се пълното превъоръжаване на руската армия и флота да завърши през 2020-2025 г.
Появилите се напоследък сензационни твърдения на изследователи, че съществува голяма вероятност в битката между "меча и щита" да надделее "щитът" и това да промени не само развитието на оръжията, но и на стратегията.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ