08 Декември 2023петък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

Синевата на човешката душа

/ брой: 161

автор:Иван Гранитски

visibility 36

    Искра Енева е автор на няколко лирически сбирки, всяка от които разгръща нейния органичен и впечатляващ стихотворен талант. ("Човешко е", "Като знак от небето", "Като бриз от морето", "Ще говоря с очи", "Град на светлината") В новата си стихосбирка "Безкрайна реалност" нейното невинно и неизкушено поетическо съзнание продължава да се любува на магическата красота на българската природа, продължава да търси упование в славните примери от българската история, продължава да се обръща към образите на апостолите на българската национална революция като Васил Левски, Христо Ботев и Караджата.
Неслучайно още първото стихотворение на книгата "С България в сърцето" е натоварено с програмни внушения:
    България на всеки е в сърцето.
    От медената свирка на пастира
    и пръснатото стадо на баира,
    през извезаната със шевици кърпа
    и вятъра във снопите объркан,
    до гроздовете, зреещи в полето -
    България на всеки е в сърцето.
    Поетесата болезнено остро усеща разломите, които протичат в душата на всеки истински патриот, страдащ от спомена за величавото историческо минало и омерзителните послания на днешното подло и скверно време. Тя има и специално стихотворение "В неправилния свят", в което с достойнство заявява, че презира житейския театър с посредствени пиеси и актьори, че я отвращава себичността, омразата, двуличието на днешния ден. Тя не приема философията на преклонената главичка и затова се връща към спомените и мечтанията за едни по-благородни времена, в които човек за човека не е вълк, а брат и другар.
    В тази книга има няколко групи творби, в които изкристализират поетическите послания на Искра Енева. Първата група, без съмнение, обхваща редица патриотични стихотворения, в които родолюбивото чувство, преклонението пред героичното минало, в което се явяват виденията за манастири, крепости, църкви, звучат и тъжните песни от проклетото робство, и медените свирки и кавали на пастирите, греят слънчевите шевици по сукманите и одеждите на нашите баби и прабаби, дочуваме нежния шепот на галещите отечествената земя плугове. В славното минало авторката търси билка за болното ни днешно време. И може би я открива.
    Това усещаме във втората група творби, посветени на миньорския труд, на рудника, на мъжете с обветрени строги, но благородни лица, подчинили живота си на тежкия, но плодотворен труд за своите семейства и за своето Отечество, както е в "Миньор", "Преклонение", "Песен за миньора".
    Много силни и наситени с непосредност, чистота на чувството, искрен реализъм и сантименталност, са творбите от третата група, посветени на любими хора или приятели. Независимо дали става дума за майката, бащата или истински приятели, които през годините са доказали, че приятелството всичко означава (това са думи впрочем от стих на Евтим Евтимов, които Тончо Русев превърна във великолепна песен, изпълнявана многократно с истинско дуенде от незабравимия кмет на град Раднево и приятел на авторката Нончо Воденичаров.) Добра илюстрация в това отношение са: "Така те обичам...", "В съня ми, мамо, остани", "На мама", "Със себе си", "Посятото от теб е в нас", "Бабината черга"...
    Любопитно е да проследим кои са кодовите думи в новата стихосбирка на Искра Енева "Безкрайна реалност". Те са: светлина, топлина, душа, любов, доброта, синева, свобода, красота... Те пронизват тъканта на отделните стихотворения и с дълбоката символика на своята многозначност придават особено звучене на цялата книга. Любовта побеждава страха, доброто надделява дори над най-злодейските мисли и дела, мечтата за свобода е безсмъртна, в синевата на небето се оглежда и бездънната синева на човешката душа - внушава ни авторката.
    Искра Енева предлага на читателите една искрена талантлива и заредена с благородни и възвишени послания стихосбирка. Да й пожелаем успех!


Иван Гранитски

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 256

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 285

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 293

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ